/>
Vreau demo

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Bifeaza doar daca esti student
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Cere oferta

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

Max. file size: 1 GB.
Max. file size: 1 GB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

Max. file size: 1 GB.
Max. file size: 1 GB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Cere oferta

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Concediul medical – Informații utile pentru angajați și angajatori

NextUp » Articole despre sisteme si software pentru antreprenori » Concediul medical – Informații utile pentru angajați și angajatori

Indiferent că ești angajat cu contract de muncă, angajator sau asigurat în sistemul național al asigurărilor de sănătate, este bine să cunoști și condițiile în care poți beneficia de concediu medical – tu sau persoanele de care ești responsabil că angajator, specialist în resurse umane sau în contabilitate. 

În principiu, o persoană asigurată poate beneficia într-un an calendaristic de un număr de maximum 183 de zile de concediu medical plătit, însă există și anumite boli sau situații pentru care acest concediu se poate prelungi până la un an și jumătate. Sumele acordate că indemnizație pentru perioadele de concedii medicale nu pot să depășească echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, chiar dacă salariul tău este unul considerabil mai mare.

Însă vestea bună este că zilele de concediu medical acordate nu îți afectează dreptul la zilele legale de concediu de odihnă sau alte tipuri de concedii. Despre toate acestea, reguli și proceduri, vei află toate detaliile în acest articol.

Continut

Concediul medical – tipuri

Concediile medicale pot fi solicitate și acordate din mai multe motive și se supun unor reguli diferite. Iată care sunt aceste situații:

Procedura legală pe care trebuie să o urmezi în una dintre situațiile enumerate mai sus presupune anunțarea neîntârziată a superiorului ierarhic, care va anunță mai departe angajatorul. Acesta este obligat să îți completeze, respectiv transmită o adeverință medicală prin care certifica faptul că ai calitatea de angajat. Aceeași adeverință trebuie să cuprindă și informații cu privire la zilele de concediu medical de care ai mai beneficiat pe parcursul anului (dacă este cazul; dacă nu ai mai avut concediu medical, se va trece cifra zero).

Este bine să știi că există și situații în care cazul tău va fi considerat prioritar și vei fi tratat și în lipsa acestei adeverințe, și anume în situațiile care constituie urgențe medicale sau în cazul în care suferi de una dintre bolile infecto-contagioase încadrate în grupa A.

În celelalte cazuri, mai puțin grave, medicul de familie sau medicul curant îți vor putea elibera certificatul de concediu medical după stabilirea diagnosticului și pe baza adeverinței medicale de la serviciu.

Câte zile de concediu medical poate acordă medicul de familie?

Medicul de familie poate să acorde unul sau mai multe certificate de concediu medical pentru o perioada cuprinsă între 1 și 14 zile. Aceste certificate trebuie să fie completate în urmă consultației și a stabilirii diagnosticului, de îndată ce aceste două proceduri au fost îndeplinite.

Există, totuși, și situații în care certificatul de concediu medical poate fi acordat și la o dată ulterioară: sarcina, lăuzia, internarea în spital, în situația în care ai fost în carantină sau la momentul îmbolnăvirii te aflai în altă țară.

Certificatul de concediu medical poate fi acordat și de către medicul specialist ortoped, în cazul în care ai suferit o fractură sau un alt accident în urmă căruia a fost necesară imobilizarea în ghips. În această situație, certificatul se eliberează la momentul scoaterii ghipsului.

În afară de medicul de familie, care acordă de obicei concediul medical, mai pot elibera acest tip de documente și:

Certificatul de concediu medical nu se poate elibera în mai puțin de două etape pentru fiecare episod de boală, dacă este vorba despre probleme recurente, cronice. În acest caz, trebuie să fie întocmit și un plan de urmărire a bolii, pentru că starea pacientului să poată fi evaluată, respectiv monitorizată corespunzător.

Pentru un episod de boală pot fi acordate cel mult 4 zile de concediu medical în prima etapă, iar ulterior limita maximă pentru celelalte episoade de boală este de 7 zile.

De reținut este că în astfel de situații, maximum de zile de concediu medical care pot fi acordate anual este de 28 de zile.

Persoanele nedeplasabile pot solicită medicului de familie sau specialistului din ambulatoriu să le viziteze la domiciliu sau să fie consultate online, astfel încât să poată primi concediu. Specialistul din ambulatoriu (dispensar sau policlinică) poate să îți acorde într-o prima etapă 15 zile de concediu, dar nu mai mult de 30, respectiv 31 de zile lunar sau mai mult de 90 de zile pe an.

În cazul în care ai nevoie de prelungirea concediului, dacă nu te prezinți la medic în ziua în care expiră (sau în ziua lucrătoare imediat următoare uneia sau mai multor zile libere legal, nu se va putea face prelungirea.

Excepție de la necesitatea întocmirii planului de urmărire fac următoarele boli și afecțiuni: SIDA, tuberculoză, bolile cardiovasculare, neoplaziile (cancerele), urgențele medici-chirurgicale, internarea în spital, maternitatea, riscul maternal, îngrijirea copilului bolnav, bolile infecto-contagioase din grupa A sau care impun izolarea.

Dacă după o internare în spital primești de la medicul curant o perioada de concediu medical la finalul căreia încă nu te simți capabil să îți reiei activitatea profesională, îi poți solicită medicului de familie să îți acorde suplimentar încă 7 zile libere, fără să se impună întocmirea planului de urmărire.

În cazul persoanelor care au în îngrijire unul sau mai mulți copii cu afecțiuni grave, concediile și indemnizațiile pot fi acordate până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului sau copiilor.

Legi care reglementează acordarea concediului medical

Concediul medical se poate acordă asiguraților care domiciliază în România și au un stagiu de cotizare de minimum 6 luni în ultimul an.

Pot beneficia de acesta persoanele care au încheiat un contract de muncă pe perioada determinată sau nedeterminată, dar și:

Toate aceste categorii, că și persoanele care lucrează cu contracte de muncă sunt îndreptățite la concediu medical conform următoarelor dispoziții legale:

Plata indemnizației de concediu medical

Indemnizația care se acordă angajaților în perioada de concediu medical pornește de la baza de calcul echivalentă cu media veniturilor salariale obținute în ultimele 6 luni înainte de acordarea concediului, dar poate să difere în cuantum. Este bine de știut, de asemenea, că valoarea acesteia nu poate depăși suma a 12 salarii minime brute pe țară.

Statul achita integral, prin FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) indemnizațiile necesare pentru maternitate, risc maternal, carantină sau pentru îngrijirea copilului bolnav.

În toate celelalte situații, indemnizațiile se plătesc de către angajator pentru primele 5 zile de concediu. Pentru că în firmele care au mai mulți angajați acest tip de calcule pot deveni complicate și consumatoare de timp, este recomandabilă utilizarea unui program de salarizare automatizat, care face mult mai ușoară muncă specialistului în resurse umane, a contabilului sau chiar a angajatorului, după caz.

În plus, în acest fel atât angajatorul, cât și angajatul pot avea certitudinea că nu se strecoară erori de calcul. Mai ales că în perioadele de concedii medicale ale angajaților, salariile sunt substituite în mare parte de indemnizații.

Coduri de indemnizație de concediu medical

Cuantumul acestor indemnizații depinde de tipul de concediu și de codul aferent. Plata indemnizației de concediu medical se va calcula după cum urmează:

Tipuri de concedii medicale – caracteristici și detalii

Indemnizațiile și certificatele de concediu medical se acordă diferențiat, în funcție de motivele care au impus eliberarea acestora. Zilele de concediu medical trebuie să fie înregistrate în pontajul lunar al angajatului. Astfel, există 5 situații principale pentru care se acordă concediile medicale, după cum urmează:

Femeile însărcinate au dreptul la concediu medical pentru o perioada de maximum 126 de zile, dintre care minimum 42 trebuie să fie acordate obligatoriu în perioada postnatală. Acest tip de concediu are codul de indemnizație 08, iar de această indemnizație pot beneficia și femeile care, din motive care nu depind de ele, și-au pierdut calitatea de asigurat în ultimele 9 luni de dinaintea nașterii.                                             

Femeile însărcinate care se confruntă la locul de muncă cu riscuri care pot dauna sarcinii au dreptul legal la concediu medical de risc maternal pe o perioada de 120 de zile, fără să fie condiționate de stagiul de cotizare. Concediul medical pentru risc maternal poate fi acordat integral sau fracționat, înainte sau după naștere. Poate fi acordat de către medicul de familie sau de către medicului specialist în obstetrică-ginecologie care supraveghează sarcina, cu avizul medicului de medicină muncii. Codul de indemnizație pentru acest tip de concediu este 15 și nu poate fi acordat pe o durata mai mare de 30 de zile succesive.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu afecțiuni grave cu vârstă de până la 18 ani poate fi solicitat de oricare dintre părinți, cu condiția că solicitantul să-și fi plătit obligațiile față de sistemul public de asigurări de sănătate pentru minimum 6 luni din ultimul an. Codul de indemnizație pentru acest tip de concediu este 09, iar numărul maxim de zile de concediu medical care pot fi acordate anual pentru fiecare copil este de 45 de zile. Pentru copiii care suferă de boli infecto-contagioase, intervenții chirurgicale, care au afecțiuni oncologice sau sunt imobilizați în ghips, concediul medical se poate prelungi până la 90 de zile, la recomandarea medicului specialist și cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Acest tip de concediu este cel mai frecvent acordat și se aplică în toate situațiile în care angajatul a suferit un accident în afară programului de lucru, a contractat o boală sau este nevoie să acționeze preventiv în legătură cu potențială îmbolnăvire a să sau a colegilor. Se poate acordă pentru cel mult 183 de zile într-un interval de 1 an de la dată îmbolnăvirii. După primele 90 de zile, se poate face prelungire începând cu ziua 91, la recomandarea medicului specialist și cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale. Există, însă, și excepții reprezentate de anumite boli grave, pentru care perioada de concediu medical poate ajunge până la 6, 12 sau 18 luni într-un interval de 2 ani.

Că urmare a unui accident de muncă, angajatul are dreptul la maximum 180 de zile de concediu medical anual. Se consideră accident de muncă orice tip de accident care s-a produs în timpul programului de serviciu sau în urmă exercitării meseriei. În aceeași categorie sunt incluse și situațiile în care o persoană a dezvoltat o boală profesională, iar codul de indemnizație pentru concediul medical eliberat din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale este 03.

Iată, așadar, că acordarea concediului medical, respectiv plata indemnizației reprezintă un aspect care necesită o cunoaștere amănunțită a legislației și a procedurilor de urmat. Este necesar că atât angajații, cât și angajatorii să își cunoască drepturile și îndatoririle în acest domeniu.

Sursă foto: Pixabay.com

Data articol: 12 august 2022

Vreau demo

Vreau demo gratuit

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Bifeaza doar daca esti student
This field is for validation purposes and should be left unchanged.