Salarizare – sistemul de salarizare si tipuri de salarizare
Continut
In calitate de antreprenor sau viitor antreprenor, va trebui sa platesti angajatului sau angajatilor tai un salariu lunar pentru timpul petrecut la munca, luand in considerare si posibilitatea de a oferi bonusuri pentru performanta sau plata orelor suplimentare.
In functie de specificul activitatii de munca si de ceea ce ati convenit, exista mai multe modalitati prin care se poate organiza munca intr-un sistem de salarizare, astfel incat aceste tipuri de salarizare stabilesc si forma de salarizare.
1. Codul muncii salarizare – sistemul de salarizare in Romania
Definitia legala a salariului conform codulului muncii adnotat pentru salarizare este:
“Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.“
Fiecare tara are un salariu de baza minim brut, calculat la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
In Romania, Guvernul stabileste, in comisia mixta, la nivel national elemente de aliniere a salariilor la ritmul inflatiei si unele categorii de recompense indirecte.
Insa acest scop initial al stabilirii salariului minim, reprezinta doar un prim pas de pornire pentru stabilirea unui sistem de salarizare pe care fiecare afacere decide cum sa il construiasca.
Totodata, in Romania, are loc continuu o insusire a elementelor din sistemele de salarizare si recompensare din tarile cu economie de piata, precum si a metodelor de lucru.
1.1 Ce este sistemul de salarizare?
Fiecare afacere isi stabileste salariile, in functie de multe principii si criterii care tin de specificul domeniul de activitate, de specificul si de dimeniunea organigramei si, implicit, a diferitelor tipuri de functii pe care fiecare angajat le indeplineste pentru realizarea obiectivului principal de activitate al afacerii, precum si de alti factori.
Desi fiecare afacere isi poate stabili un sistem propriu de salarizare, acesta trebuie elaborat tinand cont de urmatoarele principii:
- formarea salariilor trebuie supusa mecanismelor pietei si a politici interne a afacerii
- principiul negocierii salariului
- principiul fixarii salariului minim
- la munca egala salarii egale
- principiul salarizarii dupa cantitatea muncii
- principiul salarizarii dupa calitatea muncii
- principiul in functie de calificarea profesionala
- principiul salarizarii in functie de conditiile de munca
- principiul liberalizarii salariilor, prin care fiecare afacere are dreptul de a isi stabili propriul sistem de salarizare in raport cu diferite caracteristici ale domeniului de activitate, precum forma de organizare sau modul de finantare
- caracterul confidential al salariilor
- principiul asigurarii corelatiei dintre cresterea productivitatii si cresterea salariilor
Daca afacerea ta nu are deja o politica interna pentru un sistem de salarizare si de compensatii, atunci este necesar sa o realizezi.
Sistemele de salarizare actuale se diferentiaza dupa:
- timpul lucrat
- modul de calcul, ca de exemplu salarizare cu prima de productie, salarizare cu prima de economie si salarizare cu prima dupa numarul de puncte
- modul de evaluare a randamentului, respectiv salarizare cu prima individuala, salarizare cu prima colectiva, salarizare cu prima de obiectiv
Alegerea sistemului de salarizare se face tinand cont de mai multi factori, precum:
- factori organizatorici adica de modul de organizate al afacerii si, implicit, de capacitatea de a concepe si a aplica un sistem de salarizare
- factori economici care tin cont de calificarea si incadrarea angajatilor, precum si de controlul asupra costurilor
- factori sociali si psihologici care fac referire la politica interna si climatul muncii, cu privire la relatiile de munca, precum si la factori care determina si influenteaza plata salariilor
Pentru a putea realiza un sistem de salarizare este necesar sa stabilesti urmatoarele:
- criterii de performanta dupa care se vor acorda maririle si bonusurile salariale
- perioada de timp care ar trebui sa treaca de la angajarea unei persoane pana la momentul in care ar putea sa primeasca o marire
- procentele salariale intre care pot fi aceste mariri
Salariu este format din mai multe elemente, precum salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Salariul de baza reprezinta partea principala a salariului, cuvenit persoanei incadrate intr-un job anume, pentru munca depusa, in raport cu calificarea, complexitatea si competenta profesionala.
Totodata, atunci cand un angajat lucreaza mai mult de un anumit numar de ore pe zi sau pe saptamana fata de cele stabilite prin contractul de munca, el primeste de obicei o plata suplimentara pentru acele ore suplimentare.
Pentru a stabili si a calcula corect un salariu si alte sporuri si beneficii este necesar un soft de salarizare si administrare de personal, precum NextUp Salarii.
De exemplu, s-ar putea sa iti doresti sa stabilesti un nivel de salarizare in functie de studii sau sa oferi anumite beneficii in functie de anumite criterii de performanta.
In acest caz, un soft informatic te poate ajuta si iti poate usura munca stabilind beneficii prin automatizare pentru pontaj si salarizare.
Insa, nu poti sa stabilesti in grila de salarizare o valoare sub nivelul salariului de baza minim brut din Romania.
Astfel, sistemul de salarizare adoptat de catre o afacere pentru un salariu minim indeplineste urmatoarele functii:
Protejarea angajatilor, in special a celor care sunt au un nivel de remuneratie redus si cei care sunt expusi in cea mai mare masura pe piata muncii. Asigurarea de salarii „echitabile” ce vizeaza unele categorii de angajati care nu apartin in mod necesar clasei cu salarizarea cea mai redusa.
Totodata, exista si diferite tipuri de sporuri si prime pe care le poti oferi, precum:
- spor pentru munca suplimentara pe care il acorzi doar daca nu exista posibilitatea de a oferi ore libere platite in intervalul de 30 de zile de la efectuarea orelor suplimentare
- spor pentru munca prestata in zilele libere legale, care se acorda doar in cazul in care nu se pot oferi zilele libere
- sporul pentru munca de noapte, efectuata intre ora 22.00 si ora 6.00
- spor pentru folosirea unei limbi straine, doar daca acest criteriu nu este cuprins deja in fisa postului.
- spor pentru vechime in munca, care este stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin cel individual
Asta inseamna ca un angajat poate primi o plata suplimentara atunci cand lucreaza intr-o vacanta, in conditii neobisnuite sau dupa alte criterii.
1.2 Ce este grila de salarizare?
Grila de salarizare reprezinta un ansamblu de clase de salarizare din cadrul unei afaceri. Cu ajutorul grilei se stabilesc in ce clasa intra un anumit job, in ce categorie de grila si, implicit salariul. Practic, o clasa de salarizare va determina un interval de variatie a salariului de baza sau de incadrare pentru o anumita grupa de joburi.
Pentru a putea stabili acest nivel al salariului de baza, precum si variatii este necesar sa cunosti activitatile realizate in cadrul fiecarui job si pe baza acestora sa realizezi ierarhia lor si apoi sa stabilesti grila de salarizare.
Analiza posturilor reprezinta o munca distinca si pentru acesta ai nevoie de un specialist in resurse umane sau de un soft care te poate ajuta sa realizezi fisele de post, din punct de vedere al unor criterii obiective.
Totodata, pe baza grilei de salarizare, in functie de nivelele salariilor de incadrare si de legatura dintre salariu si activitatea desfasurata se va stabili forma de salarizare.
De aceea, prin forma de salarizare se va stabili sistemul de salarizare practicat.
Termenul ”coeficient de salarizare” se refera de obicei la veniturile primite peste salariul obisnuit al unui angajat.
Asta inseamna ca atunci cand un angajat castiga mai mult decat rata salariala obisnuita, el primeste un coeficient de plata, adica un coeficient de salarizare.
Pentru a calcula aceste venituri extra pentru un anumit angajat, un angajator trebuie sa determine suma pe care un angajat ar fi platit-o la rata lui obisnuita de plata.
Apoi, angajatorul sau contabilul inmulteste acest numar cu un coeficient prestabilit. Criteriile care stau la baza stabilirii coeficientului de salarizare sunt functia, gradul profesional si nivelul de calificare si salariul minim, la acel moment.
De exemplu, exista angajati pentru care este necesar un anumit nivel de calificare, cum sunt cei incadrati in functii ce presupun absolvirea de studii superioare.
Pentru a calcula acest venit prin coeficientul prestabilit, antreprenorii sau contabilii pot folosi un program de salarizare, asa cum este NextUp Salarii – cel mai modern soft de salarizare si administrare de personal.
2. Salarizare – tipuri de salarizare
A decide cum sa-ti platesti angajatii reprezinta o decizie care trebuie luata in considerare cu atentie. Nu numai ca trebuie sa te gandesti la ce metode de plata vei folosi, dar trebuie sa iei in considerare si tipurile de salarii pe care le vei oferi.
Unele tipuri de salarizare pot depinde de domeniul de activitate al afacerii, dar vor depinde si de preferintele tale. De aceea, NextUp Salarii te poate ajuta cu salarizarea si administrarea angajatilor.
Aceste forme de munca prin care angajatul urmeaza sa isi primeasca veniturile cuvenite sunt de mai multe feluri.
2.1 Salarizare in timp sau dupa timpul lucrat
Salarizarea dupa timp sau in regie presupune acordarea drepturilor salariale in functie de timpul pe care angajatul il lucreaza, bineinteles cu raportare la programul normal de munca de 8 ore.
Acest tip de plata nu vizeaza calitatea muncii depuse, in sensul in care se pot oferi bonusuri sau prime pentru cantitatea sau calitatea muncii depuse.
2.2 Salarizare in acord direct
Salariu oferit in acord poate fi de mai multe feluri si anume in acord direct, acord progresiv, acord indirect, care poate fi aplicat in mod individual sau progresiv.
Acest tip de renumeratie se refera la plata angajatilor pe baza rezultatelor obtinute la munca si este practicata in special pentru activitati de productie, unde angajati se ocupa de fabricarea unui produs.
In functie de caz si de specificul activitatii (industria textila si a confectiilor, productia alimentara, echipamente si electronice, etc), salarizarea in acord sub forma de produs este realizata intre normele de timp pentru activitati, produse executate si in functie de tariful pe unitate.
De exemplu, daca este stabilita o durata de executare a unui produs finit sau a unei activitati de realizare a unei bucati din produsul finit, atunci angajatii pot fi stimulati pentru a imbunatatii timpii de executie.
In acest caz, norma de timp este platita cu un anumit tarif dar exista situatia in care tariful este stabilit la fiecare bucata.
2.3 Salarizare combinata cu prime
Cele mai des intalnite forme de organizare a muncii si de remuneratie prin salarizare combinata sunt cele oferite prin prime de calitate, prime de vanzare, prime pentru munca in conditii speciale, sporuri de productie pentru cresterea productiei.
In general, salariile pot fi impartite in doua categorii precum salariul de baza si plata orele suplimentare sau a altor beneficii salariale.
Salariul de baza reprezinta sumele fixe pe care le castiga in fiecare perioada de plata, lunar sau bilunar. De asemenea, poti plati un salariu pe ora.
Daca platesti salariul orar, trebuie sa inmultesti tariful orar cu numarul de ore pe care le lucreaza pe perioada de plata. Un angajat platit pe ora poate lucra diferite ore, in fiecare perioada.
Beneficiile salariale suplimentare sunt de obicei acele prime si sporuri pe care le platiti angajatilor. Totodata, unele venituri suplimentare sunt obligatorii, in timp ce altele sunt optionale.
De exemplu, pentru orele suplimentare trebuie sa respectati legislatia iar un soft de salarizare te poate scuti de multe calcule necesare pentru un sistem de salarizare de plata la ora.
Totodata, exista plata retroactiva care este compensatia pe care o datorezi unui angajat dintr-o perioada de plata anterioara. Salariu retroactiv este practicat din mai multe motive, inclusiv calcularea gresita a salariului, neplata orelor suplimentare sau chiar imposibilitatea de plata a salariului.
Tot in categoria de tipuri de salarizare, intra si comisioanele. Plata comisionului reprezinta banii pe care un angajat ii castiga atunci cand efectueaza o vanzare sau realizeaza un obiectiv.
Poti acorda comisioane ca procent din vanzare sau o suma fixa, in functie de volumul vanzarilor. De asemenea, poti alege sa platesti salarii bonus angajatilor, ca recompensa sau cadou.
O alta forma de beneficiu suplimentar il reprezinta bacsisul. In functie de afacerea ta, exista anumite domenii de activitate unde acest lucru este practicat. Insa este important sa cunosti legislatia si sa intelegi ce presupune impozitarea acestui venit extra.
In concluzie, sistemul de salarizare permite organizarea si plata a diferite tipuri de salarizare si prime, in functie de domeniul si specificul afacerii si de aceea un soft de salarizare este adesea o optiune buna pentru intreprinderi mici si start-up-uri.