Logistica și rolul esențial pe care îl joacă în domeniul afacerilor
Încă de la primele forme incipiente ale apariției economiei, au apărut și primele forme ale ceea ce avea să devină mai târziu un domeniu de sine stătător fără de care azi nici o activitate economică nu ar fi posibilă.
Logistică în sine este asociată cu însăși activitatea societăților umane, chiar dacă scopul acestei activități a suferit modificări de substanță de-a lungul timpului. De la construcția piramidelor egiptene până la aprovizionarea cu alimente a populației continentelor lumii, de la câștigarea sau pierderea războaielor grație sau din cauza unei aprovizionări eficiente sau derizorii a trupelor, logistică a jucat un rol esențial în asigurarea unui avantaj competitiv în orice domeniu al societății umane și, cu atât mai mult, în domeniul economic și al afacerilor.
Chiar dacă principiile logisticii au funcționat și au produs efecte de-a lungul mileniilor de civilizație umană, abia în ultimul secol s-a procedat la analiză și cercetarea amănunțită a acestora și la emiterea unor definiții cât mai apropiate de natură acestui domeniu. Logistică este un domeniu mereu în mișcare și în schimbare rapidă. Modificările în operațiunile comerciale, în răspunsul eficient la cerințele clienților, planificarea resurselor companiilor, comerțul electronic, globalizarea, serviciile avansate pentru clienți, toate acestea sunt doar câțiva dintre cei mai importanți factori care își pun amprenta și modifică logistică în ansamblu.
Iată de ce, în acest articol vei află o imagine generală asupra logisticii cu accent pe principalele trenduri actuale privind importantă strategică crescândă a acestui domeniu.
Continut
Ce este logistica – definiția unei activități de baza în economia globală actuală
După cum deja știi, orice companie implicată fie în procesul de producție, fie în cel de comercializare a produselor și serviciilor trebuie să mute materii prime, materiale și produse finite dintr-un loc în altul. Companiile producătoare dețin uzine sau fabrici care colectează materiile prime de la agenții economici care se ocupă cu extracția sau producerea acestora, și apoi furnizează produse finite către clienți în mod direct sau către alte companii care se ocupă cu comercializarea.
Pe de altă parte, retailerii primesc în mod regulat produse diverse de la angrosiști, pe care apoi le vând cu amănuntul în magazinele proprii. Chiar și în domeniul bunurilor intangibile așa cum este cazul știrilor, acestea sunt culese din întreagă lume de către televiziuni, sunt prelucrate într-o formă adecvată și apoi transmise sau distribuite ascultătorilor sau telespectatorilor. Chiar și atunci când comanzi articole de pe internet, bunul comandat trece prin mai multe etape și stagii până când curierul ti-l înmânează la ușa. Toate aceste activități și mișcări de bunuri alcătuiesc ceea ce poartă denumirea de logistică, domeniu care este responsabil de transportul, depozitarea bunurilor pe parcursul acestora de la furnizori la consumatorii finali.
Este bine să înțelegi de la bun început faptul că firmele din cadrul unei economii nu activează în mod izolat ci sunt interdependente, ele fiind atât furnizori cât și clienți unele pentru altele și pentru clienții finali. Majoritatea produselor existente pe piață trec printr-o serie de companii sau organizații pe întreg parcursul lor, de la furnizorul inițial al materiei prime și până la consumatorul final al produsului finit. Spre exemplu, un pix din plastic își pornește “călătoria” de la compania extractoare de petrol care trimite țițeiul brut prin oleoduct sau cu tancurile petroliere către rafinării și alte uzine ale industriei petrochimice, iar apoi, produsul rafinat este transmis către uzine de fabricare a maselor plastice și spre producătorii de pixuri, apoi, pixurile sunt transportate către exportatori, importatori, angrosiști, retaileri și în sfârșit ajung la clientul final care cumpără și folosește pixul.
Toate aceste procese transformative și mutări de materii prime, materiale și produse finite poartă denumiri diferite în funcție de optică sub care sunt privite. Din punctul de vedere al pieței economice în ansamblu, aceste activități sunt denumite lanț logistic, însă dacă sunt privite în mod atent ele se subsumează conceptului de lanț de aprovizionare.
Prin urmare logistică este o parte a lanțului de aprovizionare care se ocupă cu planificarea, implementarea și controlul fluxurilor fizice de materii prime, materiale și produse finite de la punctul de origine până la punctul de consumare finală a acestora, toate cu scopul de a satisface într-un grad cât mai înalt cerințele consumatorilor.
Într-o altă definiție, mai cuprinzătoare, logistică poate fi definită că un cadru de planificare al afacerilor care privește managementul fluxurilor de materiale, servicii, informații și de capitaluri. Logistică include sisteme tot mai complexe de informații, comunicații și de control bazate azi pe servicii software tot mai avansate, pe integrări adaptate ale softurilor cu activitățile economice specifice ale fiecărei companii.
Logistică, deci, se ocupă cu planificare și orientarea cadrului care creează un plan unic al fluxului de produse și informații în cadrul unei afaceri. Pe de altă parte, lanțul de aprovizionare adaugă acestui cadru inițial și încearcă să creeze legături și coordonări între procesele altor entități implicate (furnizori, clienți, organizații, etc.). Importantă logisticii în economia actuală este crucială. Rapiditatea ritmului logistic alături de calitatea produselor din fluxul acesteia contribuie în mod semnificativ la creșterea comerțului intern și internațional.
Ce înseamnă logistică într-o firma care oferă produse și servicii către consumatori
În cadrul unei companii, logistică este responsabilă de mișcarea și depozitarea bunurilor și materialelor care își au fluxul de-a lungul lanțului de aprovizionare. Totuși, se pune întrebarea ce înseamnă logistică într-o firma în mod concret și ce activități include această? Răspunsul la această întrebare este dat de analiză amănunțită a proceselor și activităților care pot avea loc în cadrul unei companii.
- Achizițiile
Circulația fluxurilor de materiale în cadrul unei companii este generată sau începe la momentul în care se face o comandă de achiziție de la un furnizor în urmă prospectării de piață, comparării diverselor oferte, negocierii prețurilor de achiziție și organizării transportului cu toate elementele accesorii incluse, de la asigurări la operațiuni de manipulare succesivă.
- Transportul către interiorul organizației sau companiei
Transportul către interiorul companiei desemnează operațiunile de aducere a materiilor prime, materialelor sau altor bunuri de la furnizor către zona de recepție a companiei. Transportul implică alegerea celor mai bune cai și mijloace (fie că este vorba de transport terestru, fie că este vorba de transport naval sau aerian) la cele mai bune costuri și timpi de livrare.
- Recepția
Recepția materiilor prime, materialelor și bunurilor are rolul de a se asigura că elementele primite corespund comenzii efectuate. De asemenea, în acest stagiu se efectuează descărcarea de pe mijloacele de transport, inspecția și sortarea.
- Depozitarea
Depozitarea înseamnă mutarea materialelor primite de către companie în spații de depozitare și păstrarea acestora în bune condiții până la momentul la care acestea sunt solicitate în procesul de producție.
- Controlul stocurilor
Inventarul de produse și materiale al unei companii constituie o politică în sine. În cadrul acestei etape se iau în considerare ce materiale și bunuri se păstrează, care sunt transmise către producție sau către clienți, se verifică nivelurile de materii prime necesare, de produse finite, etc.
- Colectarea comenzilor
Colectarea comenzilor înseamnă identificarea și scoaterea materialelor sau produselor din stoc. De exemplu, dacă este vorba de produsele comandate de un client, acestea sunt identificate, localizate, verificate, luate din spațiul de depozitare, ambalate, și transmise către zona de livrare pentru a fi încărcate pe mijloacele de transport.
- Manipularea
Manipularea înglobează o suma vastă de mișcări ale materialelor și bunurilor în cadrul unei companii. Este vorba aici de mișcarea materiilor prime și materialelor de la o zona de procese de fabricație la altă, sau de mișcarea produselor de la o zona de vânzare la altă din cadrul unui magazin de retail. Manipularea în cadrul unei organizații trebuie să fie astfel concepută încât să implice un număr cât mai redus de mutări și pe distanțe cât mai scurte pentru a păstra eficientă consumului de resurse implicat și a evita deteriorările accidentale.
- Transportul către exteriorul organizației sau companiei
Odată aduse în zona de livrare, bunurile sau materialele comandat de un client sunt livrare acestuia printr-o modalitate de transport.
- Managementul distribuției
Distribuția este un termen care înglobează activitățile de livrare a produselor finite către consumatori și include și activitatea de transport către exterior. Distribuția este întotdeauna calibrată cu activitatea de marketing și de vânzări a companiei.
- Reciclarea sau returnarea și eliminarea deșeurilor
Chiar dacă bunurile finite au fost livrate cu succes clienților activitatea de logistică nu se poate consideră că fiind încheiată. Ar putea există probleme care privesc returnarea unor produse neconforme, defecte sau greșit livrate. De asemenea, este vorba de returnarea ambalajelor ( cutii, paleți, containere) care trebuie să se întoarcă la furnizori pentru a fi refolosite. Alte materiale care nu pot fi refolosite trebuie transmise înapoi la furnizori pentru a fi colectate și valorificate ori chiar distruse în mod controlat.
- Comunicațiile
Nu doar fluxurile fizice de materii prime, materiale și bunuri finite fac parte din logistică. Fluxurile de informații sunt de asemenea o componentă esențială a logisticii și au rolul de a face legătura cu lanțul de aprovizionare și de a transmite date despre produse, cererea clienților, materialele ce trebuie mutate, sincronizări, nivelurile stocurilor, disponibilitatea produselor, costuri, încasări, etc. Toate aceste informații care, în trecut, constituiau volume importante de muncă pentru angajați, azi pot fi administrate cu ușurință prin integrarea unui software ERP la nivelul companiei adaptat specificului de activitate.
Logistică firmei și funcțiile domeniului logistic
Logistică îndeplinește funcții vitale în cadrul economiei în general și în cazul firmelor în mod particular. Multe dintre organizațiile moderne se bazează în mod covârșitor pe logistică pentru păstrarea unei fluente superioare a activității.
Mai ales în prezent când tehnologia modernă permite crearea unei infrastructuri de urmărire și control avansate cu ajutorul software-urilor ERP importantă logisticii crește în mod substanțial deoarece toate funcțiile logisticii pot fi digitalizate și astfel companiile pot urmări comenzile, transporturile, vehiculele, produsele într-un mod unitar și pot lua decizii punctuale de îmbunătățire într-un timp foarte scurt.
Principala funcție a logisticii este azi aceea de a îmbunătăți eficientă corporativă a firmelor. Logistică, prin managementul eficient al mișcării produselor și serviciilor de la punctul de origine la consumatorul final, are un impact semnificativ asupra câștigării de către companii de avantaje competitive în față concurenței.
O altă funcție importantă a logisticii este de a accelera și îmbogăți tranzacțiile comerciale. În esență, logistică facilitează fluxurile de tranzacții economice și permite creșterea comerțului și, implicit, creșterea economică a statelor și a economiei globale în general.
Nu în ultimul rând logistica îndeplinește funcții punctuale, specifice organizațiilor de afaceri:
- Logistică asigura un nivel înalt calitativ al serviciilor pentru clienți;
- Logistică menține un nivel bun de calitate a livrării produselor;
- Logistică se asigura că prețurile pentru transportul produselor sunt optime;
- Logistică menține un nivel ridicat de agilitate și flexibilitate a companiei în condițiile modificărilor rapide din economie;
- Logistică este cea care menține un echilibru între calitatea serviciilor și costurile reduse implicate.
În concluzie, modul în care companiile aleg să implementeze și să managerieze activitatea logistică este cel care va da măsură adaptării firmei la condițiile de piață și ale succesului în față competiției.
Sursa foto: Pixabay.com