Ghid complet de salarizare 2024: Noutăți și modificări legislative
Antreprenor, specialist în resurse umane, contabil sau angajat, te ocupi de procesul de salarizare sau pur și simplu vrei să ții pasul cu schimbările legislative? Într-o societate în continuă schimbare, în care companiile, angajații și autoritățile iau decizii și fac alegeri diferite, înțelegem perfect de ce vrei să știi totul despre salarizare în 2024.
Procesul de salarizare înseamnă mai mult decât plata salariilor, aspect pe care specialiștii în resurse umane îl înțeleg cel mai bine. Urmărirea orelor lucrate de angajați, calcularea salariului și distribuirea salariilor prin depunere directă sau prin card bancar în funcție de zilele lucrate, zilele de concediu de odihnă sau medical, depunerea impozitelor și a taxelor actualizate la zi, precum și obținerea de rapoarte de cheltuieli salariale reprezintă evidența angajaților într-o companie care își dorește succesul.
Aceste activități pot fi efectuate manual, dar un proces automatizat este de obicei mai precis și mai eficient și te poate ajuta să respecți diferitele reglementări privind salarizarea și să fii mereu la zi cu legislația.
Ce este salariul
În mod cert, nu este un lucru nou că salariul prevăzut în contractul de muncă exprimat în bani reprezintă salariul brut, la care se aplică taxele și impozitele care se rețin de stat. Rolul și importanța salariului brut sunt multiple, acesta fiind utilizat ca bază de calcul pentru impozitele și contribuțiile sociale, precum și pentru beneficiile sociale, cum ar fi pensiile sau alocațiile. Atenție însă: valoarea acestuia nu poate fi sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară, stabilit prin Hotărâre de Guvern.
Salariul net însă este diferența dintre salariul brut și contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit. În România, salariul net lunar se negociază în discuția cu angajatorul și reprezintă suma de bani cu care un angajat rămâne în mână la finalul lunii.
Potrivit legislației, o firmă are obligația de a achita salariul net stabilit în contract și are responsabilitatea de a plăti și contribuțiile pentru asigurările sociale aferente sumei brute din contractul de muncă. În plus, pentru orele lucrate suplimentar, orice sporuri sau prime încasate, se vor achita și taxele aferente către stat.
Salariul minim și stabilirea plafoanelor de plată a contribuțiilor
Salariul minim brut în România este de 3.300 lei, stabilit la 1 octombrie 2023, prin Hotărârea de Guvern 900/2023. Acesta este salariul minim luat în considerare ca nivel de referință pentru stabilirea plafoanelor pentru plata contribuțiilor la o serie întreagă de venituri obținute în anul 2024, cum ar fi activitățile independente, chiriile, investițiile, tranzacțiile crypto etc.
Acest nivel al salariilor rămâne valabil tot anul pentru calculul plafoanelor CASS pentru veniturile din 2024, chiar dacă de la 1 iulie 2024 guvernul urmează să majoreze salariul minim la 3.700 de lei brut.
Pentru veniturile din anul 2023, plafoanele CASS pentru 2024 se stabilesc în funcție de salariul minim brut de 3.000 de lei, care intrase în vigoare la 1 ianuarie 2023 și care era în vigoare la termenul de depunere a Declarației Unice pe anul 2023.
Utilizarea unui nivel mai mic al salariului minim în stabilirea plafoanelor fiscale este în dezavantajul contribuabilului, pentru că acesta intră mai ușor sub incidența obligațiilor de plată a CASS.
Pentru ca procesul de salarizare să se desfășoare în cele mai bune condiții, companiile trebuie să integreze funcții de contabilitate pentru a înregistra salariile, impozitele reținute, bonusurile, plata orelor suplimentare, concediul medical și de odihnă.
Pe lângă obligația de plată a salariului net cuvenit angajatului, compania angajatoare își asumă responsabilitatea de a achita integral, în numele angajatului, contribuțiile pentru asigurările sociale, asigurările sociale de sănătate (cu excepția angajaților din construcții, sectorul agricol și industria alimentară) și impozitul pe venit, aferente salariului brut al angajaților.
Avantajele unui program de salarizare
Indiferent de domeniul companiei, în activitatea ta de profesionist în resurse umane, vei avea nevoie de un program de salarii, mai ales dacă este vorba de o firmă cu mulți angajați. Un program de salarii te ajută să calculezi simplu și rapid contribuția care se cuvine fiecărui angajat în parte, dar și taxele și impozitele pe care compania trebuie să le plătească la stat.
- Calcularea automată a salariilor
Automatizarea a devenit cheia în majoritatea domeniilor și este folosită pentru a face viața mai ușoară angajaților în foarte multe companii. Calculul manual al salariului este un proces complex, care necesită mult timp. Un program de salarii precum cel dezvoltat de echipa NextUp va rezolva majoritatea problemelor rapid și fără probleme, va calcula tot, cum ar fi salariul de bază, beneficii și avantaje, deduceri, ore suplimentare, zile de concedii etc. Astfel, nu există loc de erori umane, iar activitatea departamentului de resurse umane devine eficientă și performantă.
- Reducerea erorilor
Softul de salarii reduce considerabil timpul și efortul destinat procesului de salarizare, în plus riscul de erori este incomparabil mai mic, iar plata salariilor și generarea tuturor declarațiilor în concordanță cu specificul legislativ în vigoare este un avantaj major.
- Mereu la zi cu legislația
Gestionarea multiplelor forme de angajare, aplicarea legislației în vigoare, precum și generarea documentației pentru formalizarea relațiilor de muncă sunt procese consumatoare de timp, iar un instrument software ajută la eficientizarea acestor lucruri. În plus, sistemele interne de salarizare ajută companiile să păstreze informațiile financiare confidențiale private.
- Reducerea costurilor
În calitate de antreprenor al unei companii, ai un interes crescut în menținerea profiturilor ridicate și a costurilor scăzute. Prin trecerea de la un sistem de procesare a salariilor pe hârtie la un sistem software de salarizare mult mai eficient, vei putea economisi resurse umane și vei avea o evidență mai clară asupra banilor ceea ce îți permite să investești timpul în altă parte a afacerii.
Transparența și simplificarea procesului de transmitere a datelor necesare calculului salarial, validarea automată a datelor, centralizarea într-un singur loc a informațiilor, comunicarea direct în platformă între toți utilizatorii înregistrați, dar și posibilitatea de a configura notificări privind termenele de trimitere a declarațiilor sunt câteva dintre avantajele notabile ale programului de salarizare.
Noutăți legislative în salarizare: Salariul minim în 2024
Așa cum menționam anterior, în 2024, salariul minim brut pe țară rămâne la 3.300 de lei brut, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră. El a fost majorat la 1 octombrie 2023 cu 300 de lei brut.
Se aplică în continuare scutirea de taxe pentru 200 lei, dacă nivelul salariului de bază individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară.
Finalul de an 2023 a venit cu anumite modificări fiscale pentru a reechilibra deficitul bugetar. Astfel, începând cu 1 noiembrie, a fost eliminată scutirea de impozit pe venit pentru cei care lucrează în domeniul IT. Aceștia plătesc un impozit de 10% pe venit pentru suma care depășește salariul de 10.000 de lei brut.
De asemenea, angajații din sectoare precum construcții, agricultură și industria alimentară plătesc contribuția la sănătate (CASS), de care au fost anterior scutiți. În plus, cei din urmă plătesc, după caz, contribuția pentru asigurări sociale, pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă.
În concluzie, o interacțiune automatizată a angajaților cu departamentul de HR poate fi realizată foarte ușor, de la distanță, prin intermediul unui program de salarizare. În funcție de rolul pe care îl au în companie, angajații își vor putea vizualiza toate cererile de concediu și statusul lor, în timp ce managerii vor avea posibilitatea să acceseze cererile angajaților aflați în subordine și să se asigure că sunt îndeplinite normele legislative.