Ce trebuie să știi despre Declarația Unică: Modificări în 2025
Persoanele fizice care au obținut bani din chirii, investiții, drepturi de autor și alte activități independente au obligația de a depune Declarația Unică la ANAF, adică să completeze Formularul 212. Cei care nu depun această declarație pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei, conform Codului Fiscal.
Investițiile privind achiziționarea de proprietăți imobiliare pentru a le închiria ulterior și obține un venit stabil și previzibil au devenit tot mai populare în România, iar astfel de venituri din chirii trebuie raportate prin Declarația Unică. De asemenea, persoanele fizice completează Declarația Unică dacă au realizat:
- venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportivă;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din asocierea cu o persoană juridică;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor;
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură,
- venituri din investiții, (dividende, tranzacții cu titluri, dobânzi, criptomonede, etc )
- venituri din alte surse.
Nu se declară veniturile cu reținere la sursă: salarii, pensii sau alte venituri pentru care s-au calculat impozite și contribuții sociale de către plătitorul de venit. În cazul veniturilor cu reținere la sursă, plătitorii de venituri sunt obligați să informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă.
În cazul în care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 12 sau 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculată la plafonul de 6 respectiv 12 salarii, contribuabilii sunt obligați să depună Declarația Unică, după încheierea anului fiscal, și să stabilească diferența de plată a contribuției.
Formularul 212, cu privire la impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, poate fi depus la ANAF:
- printr-un cont SPV (Spațiu Privat Virtual);
- prin intermediul serviciului „Depunere declarații” de pe portalul e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;
- în format fizic, direct la registratura Fiscului;
- prin poștă, cu confirmare de primire.
Modificări Declarația Unică 2025
În 2025, Guvernul urmează să introducă o serie de schimbări. Proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat pe 25 octombrie 2024, vine cu noutăți care vor schimba modul de raportare a veniturilor realizate de persoanele fizice prin Declarația Unică.
- Eliminarea obligației de a depune Formularul 212 în anul curent privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat, a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări, recalculări și rectificări ale acestora. Măsura are în vedere simplificarea obligației de către contribuabil a obligațiilor fiscale datorate într-un an fiscal.
- Eliminarea obligației de stabilire și declarare a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor estimate obținute din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii și din alte surse.
- Eliminarea obligației de declarare în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep activitatea/ să realizeze venituri din cele mai sus menționate, pentru care se datorează aceste contribuții, precum și în cazul celor care intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în vigoare, ori își încetează activitatea.
- Instituirea posibilității de a opta în anul curent pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care încep în cursul anului fiscal să desfășoare activități independente, altele decât cele din contracte sportive, precum și în cazul celor care au înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior sau un venit net anual egal cu zero.
- Se clarifică faptul că persoanele fizice care, în anul fiscal pentru care au obligația depunerii Declarației unice, au desfășurat activități independente pentru care venitul se determină în sistem real, și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero, nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, respectiv diferența de contribuție de asigurări sociale de sănătate și pot opta pentru plata acesteia.
- Eliminarea posibilității direcționării sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat. Pentru impozitul anual datorat, direcționarea unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual se poate realiza numai din impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.
- În cazul persoanelor fizice care optează în anul curent pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, iar în cursul aceluiași an, ulterior exprimării opțiunii, se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției potrivit prevederilor Codului fiscal, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată ca urmare a exprimării opțiunii nu se recalculează.
Prin urmare, proiectul de ordin al ANAF pentru aprobarea noului model de Declarație Unică pentru 2025 vine cu o serie de modificări la forma actuală.
De asemenea, printre aspectele care trebuie luate în considerare în 2025 sunt și veniturile, astfel:
- Veniturile din chirii. În cazul veniturilor din chirii, venitul net anual se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. Au fost abrogate dispozițiile potrivit cărora veniturile realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, sunt calificate ca venituri din activități independente.
- Activități independente. În cazul veniturilor din activități independente, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se stabilește la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (capitolul II), respectiv 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia.
Începând cu veniturile aferente anului 2025, ANAF va transmite contribuabilului Declaraţia Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informațiilor disponibile în bazele de date.
Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă Declarația Unică sau Formularul 212 poți citi și acest articol de pe blogul NextUp: TOT ce trebuie să știi despre Formularul 212