Declarația Unică: TOT ce trebuie să știi despre Formularul 212
Dacă ai obținut venituri din activități independente, altele decât cele din salariu, nu uita că trebuie să le declari și la ANAF, ca în fiecare an în luna mai. E un fapt bine cunoscut că birocrația va continua să frâneze mediul de afaceri, iar depunerea formularelor către ANAF ocupă un timp important în viața oricărei firme.
Ne dorim să vă fim alături în experiența antreprenorială și din acest punct de vedere, așadar în acest articol v-am pregătit TOT ce trebuie să știți despre Declarația Unică sau Formularul 212 așa cum mai este cunoscut, precum și toate noutățile fiscale și reglementările financiar-contabile legate de acest subiect.
CE este Declarația Unică, CINE are obligația depunerii ei, CÂND și CUM poți depune formularul 212, vei afla în rândurile următoare.
Ce este Declarația Unică
Declarația Unică este formularul prin care persoanele care obțin și alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și își stabilesc impozitul și contribuțiile sociale datorate.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) împreună cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) solicită contribuabililor această declarație fiscală an de an pentru a putea declara pe propria răspundere veniturile realizate.
Prin completarea și depunerea Declarației Unice, se va stabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent, precum și impozitul estimat și contribuțiile sociale pentru anul în curs.
Când se depune Declarația Unică la ANAF
Data limită cu privire la depunerea Declarației Unice, respectiv a plății taxelor care survin în urma depunerii formularului este 27 Mai 2024.
Autoritățile fiscale au publicat la începutul acestui an un nou Formular 212 – „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, pentru raportarea veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023, precum și a celor estimate în 2024.
Termenul limită de depunere a declarației și de plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale este 27 mai 2024, dar persoanele fizice pot depune și mai devreme Declarația Unică.
Cine depune Declarația Unică la ANAF
Declarația Unică este obligatorie pentru toate persoanele fizice care au realizat sau estimează venituri din activități independente, fără contract de muncă. Vorbim aici despre cei care obţin venituri din activităţi independente, chirii, dividende, dobânzi, criptomonede, meditaţii, etc.
Așadar, Formularul 212 se completează și se depune de către:
- Persoanele fizice care au realizat venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, individual sau într-o formă de asociere, și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Printre veniturile ce trebuie raportate prin Declarația Unică sunt veniturile din chirii. Pentru veniturile din chirii obținute în 2023, impozitul este de 10%, iar contribuabilii pot opta în anumite condiții pentru deducerea unor cheltuieli. Începând cu veniturile din chirii obținute în 2024, se aplică reguli noi privind taxarea acestor venituri.
- Venituri din dobânzi și dividende. Alte venituri care se raportează prin Formularul 212 sunt dobânzile și dividendele obținute din străinătate. Veniturile din dobânzi sunt taxate cu 10%, în timp ce veniturile din dividende, cu 8%.
- Persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale din profesii fără contract de muncă pot datora pentru aceste venituri, în plus față de impozitul pe venit, și o contribuție plafonată de asigurări sociale de sănătate, dacă veniturile obținute depășesc anumite plafoane, de 6, 12 și 24 de salarii minime pe economie.
- Persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe.
- Persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Important! Nu se declară în Formularul 212 veniturile cu reținere la sursă, adică cele din salarii, pensii obținute în România și cele din contracte pentru drepturi de autor, a căror valoare depășește valoarea unui salariu minim brut.
Persoanele fizice care obțin venituri doar din salariu, nu au nicio obligație cu privire la depunerea Declarației Unice. Pentru aceste persoane se ocupă angajatorul cu care au încheiate contracte individuale de muncă în conformitate cu Legea 53/2003.
Depunere Declarația Unică 2024 la ANAF: Pași de urmat
Declaraţia Unică se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
- Prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, disponibil pe portalul www.anaf.ro;
- Prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
- În format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Pasul 1. Accesează www.anaf.ro și descarcă formularul “Declarație Unică”, din secțiunea Servicii online/Declaratii electronice/Descarcare declaratii – Declarația unică (212).
Pasul 2: Completează datele tale de identificare, bifează subsecțiunea ”Date privind contribuția la asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)” și subsecțiunea “Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată”.
Bifează intervalul de venit corespunzător, apoi completează veniturile realizate pentru încadrarea ca plătitor de CASS. Tabelul se completează cu suma veniturilor realizate din România şi din afara României, pentru fiecare dintre categorii, iar punctul 1.5. “Venit şi/ sau câştig din investiţii” se completează utilizând informațiile din Fișa de portofoliu.
După aceea, validează formularul.
Pasul 3: Declarația Unică sau Formularul 212 se depune electronic în Spațiul Privat Virtual (SPV), accesând secțiunea Depunere Declarație Unică. Se poate depune și pe hârtie direct la ghișeul ANAF din regiune sau prin poștă, cu confirmare de primire.
Dacă ai de plătit contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2023, efectuează plata până la data de 27 mai 2024.
Care sunt sancțiunile nedepunerii Declarației Unice?
Termenul limită de depunere prevăzut de lege este 25 mai anul următor celui în care s-au obținut veniturile. În 2024, pentru că 25 mai este o zi de weekend s-a stabilit ca ultimă zi de depunere 27 mai. În cazul nedepunerii sau nedepunerii la termen, contribuabilii riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1000 de lei, conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală.
Cum se pot rectifica eventualele erori din Declarația Unică? Declarația rectificativă
Sunt situații în care pot apărea diferite erori în completarea Declarației Unice, dar vestea bună este că se pot rectifica. Potrivit Codului Fiscal și Ordinului 49/2019, Formularul 212 poate fi rectificat de câte ori este nevoie, dar nu mai târziu de următorul termen de depunere.
Declarația Unică 2024: Noutăți și Schimbări
Autoritățile fac modificări periodic în ceea ce privește declarațiile fiscale, iar Declarația Unică pentru raportarea veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023 și a celor estimate în 2024, nu face excepție. Ca urmare a recentelor modificări legislative, este bine să știi că:
- Din 2024, persoanele fizice care au chiriași persoane juridice sau alte entități care țin o evidență contabilă, nu mai au obligația să depună Declarația Unică, impozitul fiind reținut la sursă și declarat de către chiriași;
- Persoanele fizice care obțin venituri din chirii nu mai au posibilitatea să opteze în anul 2024 pentru evidența veniturilor și cheltuielilor în sistem real. Aceștia determină venitul net anual prin scăderea din venitul brut anual (reprezentat de chiria anuală conform contractului) a unei cote forfetare de cheltuieli de 20%;
- Persoanele fizice care la sfârșitul anului 2023 au în derulare mai mult de 5 contracte de închiriere nu mai au obligația evidentierii veniturilor și cheltuielilor în sistem real. Aceste persoane sunt obligate să determine venitul net anual aferent fiecărui contract pe baza cotelor forfetare de cheltuieli de 20%;
- Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente vor datora, pentru anul 2024, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în cota de 10% din venitul net anual realizat, cu excepțiile prevăzute de lege. CASS se va putea deduce din venitul net anual, pentru stabilirea venitului impozabil.
Persoanele care obțin venituri impuse în sistem real din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, activități agricole, piscicultură, silvicultură precum și câștiguri din investiții care se declară în Declarația Unică și venituri din străinătate de natura celor enumerate, inclusiv pensii din străinătate, pot direcționa până la 3,5% din impozitul datorat către entitățile non profit/unitățile de cult din impozitul aferent veniturilor obținute în anul 2023. Pentru veniturile anului 2024 nu mai există această posibilitate decât pentru cei care obțin venituri salariale.
Ca antreprenor, știm că ai multe responsabilități și poate fi dificil să le faci pe toate, așa că din acest motiv este bine să delegi cât mai multe task-uri și să automatizezi operațiuni repetitive și obositoare. În felul acesta, nu vei uita de obligațiile față de ANAF. Mai ales cu atâtea modificări fiscale te poți simți copleșit ca antreprenor, așadar cu un sistem ERP integrat adaptat businessului tău așa cum este cel dezvoltat de NextUp vei simplifica munca și vei fi ferit de amenzi.