Vine anul nou, vin schimbarile?
În timp ce majoritatea dintre noi eram în vacanță sau măcar ne bucuram de ziua de duminica, pe site-ul Ministrului de Finanțe, la Transparență > Proiecte de acte normative, a aparut rapid proiectul OUG prinvind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, cunoscută ca Ordonanța trenulețul.
O puteți găsi aici: https://mfinante.gov.ro/ro/acasa/transparenta/proiecte-acte-normative.pdf
Dar dacă nu vreți să citiți toată ordonanța, am extras câteva puncte importante. Prima parte din Proiect a tot fost discutată în mediul public (online, tv), cum se chinuie Guvernul să reducă cheltuielile bugetare anul viitor. Vom vedea ce reduceri se vor face în conditiile în care “reducem” înființând un comitet nou numit Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală și amânăm termenul de comasare/reorganizare/desfintare/fuzionare prevazut la alin.11 al art. XXIX din Legea 236/2023 pâna la 30.06.2025 (probabil când sus numitul departament ar trebui să vina cu planul de lucru).
Ce au aparut cumva noi în contextul tăcerii asupra unor astfel de măsuri în zilele anterioare, sunt ultimele articole din Proiect care vizează mediul de afaceri direct. Sunt niște măsuri pe care le așteptam, despre care s-a tot discutat, doar ca nu știam în ce formă finală și de când vor intra în vigoare.
Pentru toți cei atenți la evoluția fiscală din ultimii 2 ani, care au urmărit și negocierile și termenele de prorogare obținute de Guvernul României în negocierile cu UE și cei care nu au crezut în promisiunea electorală că nu se vor modifica taxele, ne asteptam la:
- Reducerea/eliminarea facilitatilor fiscale pentru salariatii din anumite domenii, desi aici era de așteptat ca aceasta să se întâmple în 2 pasi, întai diminuarea plafonului existent acum de la 10.000 lei la o suma mai mică și apoi eliminarea totală. În Proiectul care va fi pus în discutie azi în ședința de Guvern, sunt eliminate total facilitățile pentru cele 3 domenii (IT, construcții și agricultură) – a se vedea punctele 7, 8, 10-14 de la art. LXVI.
- Reducerea plafonului pentru încadrarea unei societăți la regimul fiscal al unei microintreprinderi. Și aici plafoanele au tot fost vehiculate și în prima versiune se pare că pentru 2025 va fi mai mare decât se credea, cel puțin pentru moment: pentru anul 2025 va fi 250.000 euro și pentru 2026 va scădea la 100.000 euro. Societățile care vor depăsi plafonul în cursului anului vor deveni plătitoare de impozit pe profit din trimestrul în care au depășit pafonul. ATENȚIE: la calculul plafonului se iau în considerare și veniturile societăților legate.
- Creșterea cu 2 procente a impozitului pe dividende, devenid astfel 10% pentru cele distribuite după 01.01.2025.
Rămâne în vigoare scăderea bazei de calcul pentru impozit și contribuții sociale cu suma de 300 lei pentru cei angajați cu salariul minim pe economie și al caror venit brut în lună (fara tichete de masa), nu depăseste 4300 lei inclusiv.
Astăzi va avea loc o sedință de Guvern care are ca principal obiectiv discutarea și apobarea ordonaței astfel încât să poată fi publicată în Monitorul Oficial azi sau mâine și să intre în vigoare de la 01.01.2025. Având în vedere condițiile politice, este de așteptat o grabă ăn ceea ce privește această publicare.
Să nu uităm însă ca dupa 01 ianuarie, când se va discuta bugetul pe anul 2025, mai pot apărea modificari și propuneri (nimic legat de TVA încă în acest proiect), astfel încât planul de reducere a deficitului pe care Guvernul trebuie să îl prezinte Comisiei Europene să arate cât mai bine și mai credibil. Și suntem încă în an electoral, ceea ce complică în continuare lucrurile.
Până atunci, nu uitați însă că de la 01.01.2025 va intra în vigoare noul salariu minim pe economie, conform HG 1506/27.11.2024 publicată în M.O. 1185/28.11.2024: “salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 4050 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 lei ore pe lună, reprezentând 24,496 lei/oră”.
Vom reveni cu informații concrete despre modificările legislative atunci când ele vor avea forma finală, publicată în Monitorul Oficial.