TVA deductibil – CE înseamnă și CUM beneficiază afacerea ta
Ești tânăr antreprenor sau te gândești să începi o afacere cât de curând? Cu siguranță ai auzit de la apropiați despre TVA deductibil. Despre TVA (Taxa pe Valoare Adăugată) am auzit cu toții, fie că suntem antreprenori sau nu. Taxa pe Valoare Adăugată se aplică în cazul majorității produselor sau serviciilor comercializate în România. Totuși, există situații când acest TVA se poate deduce.
TVA-ul este un impozit care se aplică pentru firmele care desfășoară activități economice și sunt înregistrate în scopuri de TVA (plătitoare de TVA). În general, companiile care furnizează bunuri sau servicii în schimbul unei plăți sunt obligate să colecteze TVA de la clienții lor. Această taxă are caracter general, este datorată statului și este percepută prin cote de impozitare care diferă de la o țară la alta.
În România, cota standard de TVA este de 19%, dar există și cote reduse, de 9% și 5%, pentru anumite produse și servicii. Această taxă este plătită de consumatorul final, dar este colectată și virată la bugetul de stat de către companii.
Ce înseamnă TVA deductibil
TVA deductibil este acea sumă de bani pe care o firmă o poate deduce din suma totală de TVA pe care o datorează statului. Această deducere se aplică TVA-ului plătit pentru bunurile și serviciile achiziționate care sunt necesare pentru desfășurarea activității economice a firmei.
Deductibilitatea TVA-ului este reglementată în Codul Fiscal, astfel se menționează că un contribuabil impozabil înregistrat în scopuri de TVA are dreptul să scadă din suma totală a taxei pe care o colectează de la clienți suma totală sau parțială, după caz, a taxei înscrise pe facturile pentru bunurile și serviciile pe care le-a achiziționat în aceeași perioadă. Această deducere se face cu respectarea regulilor stabilite în Codul Fiscal, în cadrul articolelor 297-306.
Așadar, TVA deductibil este acel TVA pe care o companie îl plătește furnizorilor săi pentru achiziții de bunuri și servicii destinate activității sale economice. Acest TVA poate fi dedus din TVA-ul colectat de la clienți, reducând astfel suma netă care trebuie virată către stat.
Persoanele plătitoare de TVA au dreptul la TVA deductibil conform legii, în scopul realizării obiectului de activitate. Pentru că încadrarea corectă a cheltuielilor în funcție de criteriul obiectului de activitate nu este întotdeauna ușor de stabilit, legea specifică în mod expres anumite cheltuieli ca fiind cu deductibilitate limitată, iar altele ca fiind în mod cert nedeductibile.
Așadar, cele 3 categorii de cheltuieli conform codului fiscal sunt:
Cheltuieli deductibile
Cheltuielile deductibile se pot scădea sau deduce din veniturile unei firme în vederea calculării sumei asupra căreia se aplică impozitul, conform Codului Fiscal, pentru achizițiile care sunt făcute în scopul desfășurării activității economice a unei companii plătitoare de TVA.
- chiria aferentă spațiului în care se desfășoară activitatea;
- cheltuieli cu achiziționarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar și mărfuri;
- cheltuieli efectuate de contribuabil pentru executarea de lucrări și prestarea de servicii pentru clienți;
- dobânzi aferente creditelor bancare;
- cheltuieli cu toate comisioanele și alte servicii bancare;
- cheltuieli cu primele de asigurare;
- cheltuieli poștale;
- cheltuieli cu energia și apa;
- cheltuieli cu transportul;
- cheltuieli de natură salarială;
- cheltuieli cu impozitele, taxele, altele decât impozitul pe venit;
- cheltuielile efectuate de utilizator, reprezentând chiria/rata de leasing în cazul leasingului operațional;
- cheltuieli pentru pregătirea profesională și perfecționarea contribuabilului și a salariaților firmei;
- cheltuieli efectuate pentru salariați pe timpul delegării/detașării în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul firmei;
- cheltuieli pentru reclamă și publicitate.
Cheltuielile deductibile parțial
Fie că ai un PFA sau un SRL, există anumite cheltuieli pe care le poți deduce parțial. Astfel, poți beneficia de TVA deductibil parțial pentru:
- cheltuieli de sponsorizare, mecenat, precum și pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, în limita unei cote de 5% din baza de calcul;
- cheltuieli de protocol, în limita unei cote de 2% din baza de calcul;
- cheltuieli sociale, în limita sumei obținute prin aplicarea unei cote de până la 5% asupra valorii anuale a cheltuielilor efectuate cu salariile personalului
- scăzămintele, perisabilitățile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, potrivit legislației în materie, inclusiv cheltuielile cu bunuri cu termen depășit de valabilitate potrivit legii;
- cheltuieli reprezentând tichetele de masă acordate de angajatori;
- cheltuieli reprezentând voucherele de vacanță acordate de angajatori;
- contribuțiile la fonduri de pensii facultative
- primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, plătite în scopul personal al contribuabilului, în limita echivalentului în lei a 400 €/an/persoană
- cheltuielile cu mașina folosită în interes mixt (atât în interesul firmei, cât și personal) – 50% deductibilitate
- cotizații plătite la asociațiile profesionale în limita a 4.000 € anual
Cheltuielile nedeductibile
Există de asemenea cheltuieli efectuate de companie care nu sunt considerate necesare sau adecvate pentru generarea veniturilor. Astfel, nu se poate vorbi de TVA deductibil pentru cheltuieli din aceste categorii:
- sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale;
- dobânzile/majorările de întârziere, amenzile, sumele sau valoarea bunurilor confiscate ca urmare a încălcării dispozițiilor legale în vigoare și penalitățile, datorate autorităților române/străine, potrivit prevederilor legale, cu excepția celor plătite, conform clauzelor din contractele comerciale încheiate cu aceste autorități;
- ratele aferente creditelor angajate;
- cheltuielile privind bunurile constatate lipsă din gestiune sau degradate și neimputabile, dacă inventarul nu este acoperit de o poliță de asigurare.
Cum poți deduce TVA pe firmă
Dacă vrei să înființezi o firmă, indiferent de forma juridică, trebuie să știi că la înființare ești neplătitor de TVA. Ulterior, poți deveni plătitor de TVA dacă cifra anuală de afaceri depășește plafonul de 300.000 lei.
Conform reglementărilor Codului Fiscal, TVA-ul datorat la stat se poate reduce, dacă îndeplinești anumite condiții:
- ești înregistrat ca plătitor de TVA
- ai o evidență completă a încasărilor și plăților (se regăsesc în jurnalul de vânzări și cumpărări primit de la contabil)
- ai înregistrate în contabilitate cheltuieli deductibile, în baza documentelor justificative
De asemenea, pentru ca o cheltuială să fie considerată deductibilă trebuie să îndeplinească aceste condiții:
- Să aibă la bază documente justificative (facturi, chitanțe);
- Să fie aferentă obiectului de activitate al companiei;
- Să ducă la obținerea de venituri impozabile;
- Să nu depășească limitele admise de lege;
- Să respecte normele în vigoare privind cheltuielile deductibile.
Pentru a beneficia de TVA deductibil o firmă trebuie să țină cont de:
- Documentarea corectă a cheltuielilor – Trebuie să ai toate documentele justificative corecte și complete pentru a putea deconta cheltuielile;
- Înregistrarea corespunzătoare a cheltuielilor în contabilitate în funcție de natura lor;
- Calcularea deductibilității – Suma totală a cheltuielilor deductibile conform cu legislația fiscală;
- Raportarea corectă – Cheltuielile deductibile se raportează în Declarația privind impozitul pe profit D101.
Avantaje ale utilizării cheltuielilor deductibile
Decontarea cheltuielilor făcute în scopul desfășurării activității companiei aduce o serie de beneficii precum:
- Reduceri de costuri pentru cheltuieli făcute în interesul firmei;
- Maximizarea avantajelor fiscale și reducerea impozitului pe profit datorat;
- Stimularea inovației și creării de noi produse și servicii datorită sumelor economisite din deducerea anumitor cheltuieli;
- Retenția angajaților și oferirea de condiții de lucru mai bune prin deducerea cheltuielilor legate de chirii, salarii și alte beneficii pentru angajați.
Pentru ca firma ta să beneficieze de TVA deductibil, este important să înregistrezi toate tranzacțiile efectuate în cadrul afacerii tale și să păstrezi în siguranță documentele relevante, precum facturi, chitanțe și bonuri fiscale.
Cu un soft ERP performant, poți simplifica procesul și economisi resurse valoroase. NextUp îți permite să gestionezi documentele financiare de pe orice dispozitiv, ceea ce face ca facturarea să fie ușoară și eficientă.