Tipuri de societăți comerciale – Informații utile pentru antreprenori
Activitățile economice din România sunt desfășurate în cadrul mai multor tipuri de entități juridice, cele mai multe ca număr fiind societățile comerciale. Legile românești cu privire la organizarea și la desfășurarea acțiunilor diverse, ce au drept scop obținerea unui profit, prevăd și posibilitatea înființării unor tipuri diferite, cu cerințe legale caracteristice, în special în ceea ce privește răspunderea asociațiilor. Este important ca noii antreprenori care doresc să activeze pe piața economică din țară să aleagă în cunoștință de cauză ce tip de societate comercială vor înființa, în funcție de activitatea ce va fi desfășurată, de numărul de asociați și de modalitatea de organizare a acesteia în viitor.
În articolul de mai jos vei afla ce tipuri de societăți comerciale există în Romania și vei descoperi avantajele și dezavantajele pe care le oferă proprietarilor diversele forme de organizare precizate în legislația economică românească.
Continut
Tipuri de societăți comerciale existente în România
Activitatea societăților comerciale din România a fost reglementată imediat după Revoluția din 1989, în momentul trecerii de la economia centralizată la cea de piață. Legea numărul 31/1990 definește cele 5 tipuri de societăți comerciale, ce pot fi înființate în țară și precizează în cuprinsul ei principiile de funcționare în practică.
Deși aceste reguli au rămas neschimbate, modul de administrare a acestora a cunoscut în ultimii ani un avans extraordinar, în special prin introducerea unor softuri dedicate ajutării oamenilor de afaceri în conducerea cât mai precisă și mai eficientă a diverselor activități pe care le întreprind.
Succesul acestora este dat și de utilizarea algoritmilor de inteligență artificială, care permite automatizarea completă a unor sarcini dificile în domenii precum contabilitate, gestiunea de stocuri, comerțul electronic, analiza financiară și realizarea de rapoarte economice. Un astfel de soft de tip ERP (Enterprise Resource Planning) poate fi de un real ajutor, atât pentru antreprenorii aflați la început de drum, cât și pentru cei care se află în situația dezvoltării afacerii către nivelul următor.
Avantajele diferitelor tipuri de societăți comerciale
Societățile comerciale sunt persoane juridice cu drepturi si obligații specifice, constituite pe baza unui contract, aflate în proprietatea unui grup, ce pun în comun diverse bunuri cu scopul de a desfășura o activitate comercială pentru obținerea unui profit și împărțirea beneficiilor realizate. Legile statului roman prevăd posibilitatea întemeierii a cinci tipuri de societăți comerciale.
- Societatea în nume colectiv este constituită prin asocierea a minim două persoane, obligațiile sociale fiind garantate prin intermediul patrimoniului social al societății, răspunderea fiind nelimitată și solidară tuturor asociațiilor. Un avantaj al acestui tip de societate comercială este faptul ca nu este prevăzută o limită minimă a capitalului social, acesta constituindu-și prin aportul asociațiilor, atât în bani, cât și în natură. Denumirea unei astfel de societăți trebuie să cuprindă în mod obligatoriu cel puțin numele unui asociat, la care se adaugă mențiunea SNC;
- Societatea în comandita simplă este tot o societate cu răspundere nelimitată a asociaților, cunoscuți sub numele de comanditari. Obligațiile sunt garantate cu patrimoniul social, răspunderea făcându-se doar până la concurența aportului lor. Un avantaj al acestui tip de firmă este posibilitatea ca administrarea firmei sa fie făcută exclusiv doar de comanditați. Comanditarii participă doar cu aport de capital și nu au calitate de comerciant;
- Societatea în comandita pe acțiuni este un tip de societate comercială al cărui patrimoniu este împărțit într-un număr de acțiuni. Obligațiile sunt garantate cu patrimoniul social, atât al comanditaților, care au răspundere nelimitată și solidară, cât și a comanditarilor care sunt obligați doar să plătească acțiunile. Avantajul acestei societăți este că parte din proprietarii firmei nu au răspundere nelimitată, iar capitalul social este format din acțiuni cu valoare egală;
- Societatea pe acțiuni este un tip de activitate economică în care patrimoniul social este utilizat pentru garantarea obligațiilor sociale, acționarii datorând doar plata acțiunilor lor. Capitalul social este împărțit într-un număr de acțiuni cu valoare egală și care are prețul negociabil, valoarea acestora stabilindu-se chiar și prin intermediul burselor de valori. Este cea mai des întâlnită formă de societate comercială, deoarece permite realizarea unor activități economice diverse (comerciale, bancare și industriale), de mari dimensiuni, prin acumularea de capital ce poate fi suplimentat atât în bani, cât și în natură;
- Societatea cu răspundere limitată este acel tip de societate cunoscut și sub numele de SRL în care patrimoniul social garantează obligațiile, asociații având doar obligativitatea plății părților sociale. Avantajul acestei forme de organizare este că responsabilitatea este limitată la maxim valoarea sumelor depuse ca părți sociale, la care se adaugă patrimoniul societății.
Alegerea corectă a formei de organizare a societăților comerciale este importantă pentru succesul ulterior, răspunderea față de activitățile ulterioare fiind, în special, un motiv întemeiat pentru alegerea uneia din cele 5 forme disponibile, conform legilor românești.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com