Scrisoare deschisă către gen-Z: we like you!
În echipa NextUp sunt oameni unul și unul. Media de vârstă e irelevantă, mai ales că învățăm unii de la alții: și cei de 50+ învață de la cei de 20+, și invers.
Mă bucur zilnic de mixul ăsta în colaborarea din echipă: seniorii fac share de knowledge, de întelepciune, de «stai un pic să o gândim înainte». La 20 de ani, ai sete: să încerci, să testezi, să vezi, să ai succes, așa că de la ei luăm «nu ne e frică de nimic» și «ce atâta vorbă, hai odata să FACEM». Și nimeni nu părintește pe nimeni, nici când vorbim de taskuri și nici când suntem împreună în pauza de masă.
Ador așadar generația lui Z și găsesc că e greșit, o prejudecată, ce citesc prin presă că ei sunt o generație motivată exclusiv de bani. Așa că am cate ceva să vă spun, vouă, Z-ilor la început de drum profesional:
- Nu te teme sau rușina să spui că banii sunt un factor motivant. Sigur, remunerația va fi direct proporțională cu experiența, dacă există, dar mai ales cu sarcinile jobului. Aud de prea multe ori că vi se spune că nu aveți dreptul să cereți, la al doilea job, că sunteți prea începători. Ajustează-ți cerințele după discuțiile cu potențiali angajatori care ți-au plăcut, care ți-au inspirat încredere. Vezi că există și site-uri care să îți dea o idee despre nivelul salarial din România, astfel încât să nu nu fii nerealist cu cerința ta. Uite unul aici: https://www.paylab.ro/informatii-calculator-salarii
- Esti la început de drum. Nu te jena că nu ai știut mereu care e drumul tău profesional. Că îți imaginai altceva despre profesia pe care o ținteai, iar în câmpul muncii ai găsit altceva. Te poți răzgândi, nu e nici o rușine aici. Unii ne răzgândim la 30 sau 40 sau chiar 50+ de ani. Fii sincer, un angajator se așteaptă sa cauți, să încerci la vârsa ta.
- Experiența se adună, în timp. Știu că e banal ce zic, dar nu uita asta când dai de un potențial angajator care se așteptă să ai 5 ani de experiență la 22 de ani, nu generaliza. Nu suntem toți la fel. Caută-l pe ăla care ți se potrivește. La polul extrem, ai răbdare să acumulezi experiență și rămâi deschis. Nu are nimeni nimic cu tine, când ai de învățat primești sugestii, e normal. Nu le lua ca pe o critică, nu vei acumula experiență așa și mereu vei avea sentimentul că nu ești înteles, deci nu o să îți găsești locul.
- Dacă ai facut o școală, fie ea și cea mai bună în domeniul ales, nu înseamnă ca ești cel mai bun în practică. Poți să devii. Dar încă nu ești. Remunerația ta este azi pentru ce ai devenit deja, nu pentru ce VEI deveni. Ai răbdare. Știu, e greu, vrei să sari pași, să obții AZI ce visezi să ai, prin efortul a 6 luni, a 1 an. Efortul, nu uita, trebuie să îl depui. Să treci efectiv prin alea 6-12 luni, FĂCÂND taskurile alea, efectuând munca aia. Apoi, discuți remunerație. Apoi, repeat: efort, timp, răbdare, remunerație. Asta e ordinea, orice îți spun părinții sau altcineva care ține la tine si nu vede lucid că lumea nu e făcută să îți fie ușor, ci e nevoie să te adaptezi cu realism la ea, ca să devii un om de succes.
Îmi place gen-Z. Am 43 de ani și cred că voi aveți abilități de care lumea se bucură deja, ca să evolueze. Sigur, cu răbdare, în timp, nesărind pași esențiali.
Ador oamenii. În general, îmi plac oamenii care evolueaza, care în ciuda fricilor încep ceva nou, la orice vârstă. Ador să lucrez cu oameni care nu se tem să greșească și cu care pot să îi râd greșelii în față, după ce am reparat-o împreună. Iar managerilor care nu fac asta, le spun ca îi înțeleg că le e greu. Ca e greu să îți ceri să fii fără defecte. Știu că intenția e bună, că vrei evoluție, dar evolutia nu e asta, ci fix opusul: să înveți din orice, inclusiv și mai ales din greșeli.