Programul de Digitalizare IMM cu fonduri europene în 2023 – TOT ce trebuie să cunoști
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene deschide ușile antreprenorilor români pentru achiziția de soluții de digitalizare, atât echipamente hardware, cât și sisteme software, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Programul Digitalizarea IMM-urilor se adresează firmelor care au o vechime de cel puțin 1 an de zile și îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate. Prin intermediul acestuia, se pot obține între 20.000 și 100.000 Euro pentru achiziții de echipamente IT, aplicații software și licențe necesare pentru digitalizarea firmei.
Dacă ești un tânăr antreprenor și ai nevoie de o investiție pentru digitalizarea afacerii, află care sunt criteriile de selecție, care este durata de implementare a proiectului și dacă te încadrezi pentru obținerea fondurilor europene în valoare de 100.000 de euro.
Perioada de depunere și perioada de implementare a proiectului de investiții
Perioada de implementare a proiectului pentru adoptarea tehnologiilor digitale este de 12 luni și poate fi prelungită în situații excepționale cu maximum 6 luni, fără a depăși însă data de 31.12.2025. Perioada de durabilitatea a proiectului este de 3 ani din momentul finalizării implementării proiectului.
- Perioada în care pot fi depuse proiectele pentru finanțare este 15.02.2023 – 30.06.2023.
Ce înseamnă Programul de Digitalizare IMM cu fonduri europene
Conform statisticilor, doar 17% dintre IMM-urile din România sunt digitalizate. IMM-urile sunt întreprinderile mici și mijlocii și reprezintă motorul economiilor, deoarece sunt o importantă sursă de locuri de muncă. Pentru a fi considerată IMM, o întreprindere trebuie să îndeplinească mai multe condiții privind cifra de afaceri (până la 50 milioane euro) și numărul de salariați (sub 250).
În afara societăților, persoanele care desfășoară activități independente sau afacerile de familie angajate în activități artizanale sau alte activități, precum și parteneriatele sau asociațiile angajate regulat într-o activitate economică, pot fi considerate IMM-uri.
Scopul Programului de Digitalizare a IMM-urilor cu fonduri europene este de a sprijini întreprinderile din România în vederea creșterii competitivității prin inovarea acestor întreprinderi și facilitarea unor noi formule de lucru prin activități de cercetare, dezvoltare și inovare digitală.
Programul de investiții vine ca o soluție la una dintre provocările companiilor: presiunea de a-și adapta modelele de afaceri la nevoile digitale din prezent, mai ales după o perioadă de pandemie când s-a observat extrem de mult cât de necesare sunt operațiunile făcute la distanță, prin mediul electronic.
Fonduri europene nerambursabile pentru digitalizarea IMM-urilor
IMM-urile din România pot obține fonduri europene între 20.000-100.000 de euro, pentru achiziția de echipamente IT (calculatoare, laptopuri, servere) și alte soluții necesare pentru digitalizarea companiei.
Prin intermediul acestui program, poți solicita acordarea unei finanțări nerambursabile cuprinsă între 20.000 Euro și 100.000 Euro în funcție de categoria întreprinderii, astfel:
- Microîntreprinderile – Afacerile cu până la 10 angajați și o cifră de afaceri anuală netă care nu depășește 2 milioane de euro – vor putea accesa între 20.000 și 30.000 de euro.
- Întreprinderile mici – Cu maximum 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală netă de până în 10 milioane de euro – vor putea primi între 20.000 și 50.000 de euro.
- Întreprinderile mijlocii – Care au cel mult 250 de salariați și o cifră de afaceri care nu depășește 50 de milioane de euro anual – vor putea accesa fonduri între 20.000 și 100.000 de euro.
Bine de știut! Valoarea fondurilor europene pentru digitalizarea afacerii este de 90% din totalul investiției, iar restul de 10% trebuie cofinanțat de către beneficiar din resurse proprii.
Selectarea unui proiect pentru finanțarea cu fonduri europene se realizează pe criterii competitive și este condiționată de îndeplinirea simultană a punctajul obținut care trebuie să fie de cel puțin 50 de puncte (prag minim de calitate), precum și de disponibilitatea fondurilor alocate.
Criterii de punctaj pentru digitalizarea IMM-urilor
- Rentabilitatea activității. Decizia de finanțare a afacerii trebuie să fie sustenabilă, așadar se va evita alocarea fondurilor externe nerambursabile în activități care nu sunt rentabile.
- Evoluția profitului operațional. Se va evalua profitul operațional de-a lungul unei perioade de timp, ca indicator de rentabilitate pentru afacere. Dacă evoluția profitului operațional este negativă (descrescătoare) atunci activitatea operațională a companiei poate fi nerentabilă.
- Rata activelor de digitalizare și inovare. Este un indicator care urmărește să faciliteze accesul la fonduri pentru acele categorii de solicitanți pentru care gradul de digitalizare și inovare este destul de scăzut.
- Impactul proiectului de digitalizare asupra activității operaționale a companiei. Se măsoară impactul proiectului asupra activității operaționale determinat prin creșterea productivității muncii.
- Impactul proiectului de digitalizare asupra rentabilității activității companiei. Se urmărește ca fondurile alocate pentru digitalizarea activității companiei să aibă impact asupra sustenabilității activității operaționale.
Se vor finanța doar propunerile de proiecte care au obținut un punctaj total de minimum 50 de puncte, în limita bugetului alocat.
Cine se încadrează în programul de digitalizare IMM cu fonduri europene
Criteriile de eligibilitate pentru digitalizarea afacerii pe care ownerii de IMM-uri trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de granturile de până la 100.000 de euro sunt:
- Sunt întreprinderi mici, mijlocii sau microîntreprinderi, atât la data depunerii solicitării, cât și la data semnării contractului de finanțare;
- Se angajează să suporte din resurse proprii cofinanțarea prevăzută de 10%;
- Nu desfășoară activități cu produse cu caracter erotic sau obscen, activități din domeniul jocurilor de noroc, precum și cele care contravin ordinii publice și/sau prevederilor legale în vigoare;
- Nu au legătură cu industria de tutun;
- Nu desfășoară activități de dezvoltare imobiliară, financiare, cum ar fi achiziționarea sau tranzacționarea cu instrumente financiare.
- Nu desfășoară activități legate de exploatare/extracție, prelucrare, distribuție, depozitare sau arderea combustibililor fosili solizi și a petrolului, precum și investiții legate de extracția gazelor;
- Nu sunt întreprinderi aflate în dificultate (insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, lichidare sau suspendare temporară a activităţi) și nu fac obiectul unui ordin de recuperare;
De asemenea, un alt criteriu important este acela ca la finalul proiectului firmele care solicită fonduri europene pentru digitalizarea afacerii se angajează să atingă minim 6 criterii de intensitate digitală DESI ( Digital Economy and Society Index):
1. Peste 50% dintre angajați vor trebui să folosească computere cu acces la internet în scopul afacerii.
2. Utilizezi un pachet software de tip ERP (Enterprise Resource Planning).
3. Viteza maximă de internet prin conexiune fixă va trebui să fie de cel puțin 30Mb/s.
4. Vânzările online vor trebui să depășească 1% din cifra de afaceri și vânzările web către clienți B2C să depășească 10% din totalul numărului de vânzări online.
5. Vânzările e-commerce vor depăși cel puțin 1% din totalul vânzărilor.
6. Utilizezi soluții de tip Internet of Things (IoT).
7. Folosești rețelele sociale.
8. Vei utiliza două sau mai multe rețele sociale.
9. Vei utiliza un sistem de tip CRM (Client Resource Management).
10. Vei achiziționa sisteme de cloud computing avansate.
11. Vei utiliza servicii simple de cloud online.
12. Vei implementa soluții de Inteligență Artificială.
Indicatorii DESI vor fi menținuți pe toata perioada de durabilitate a proiectului.
Cum poți folosi fondurile europene pentru digitalizarea IMM-urilor
Dacă vei obține aceste fonduri europene poți face achiziții de hardware și software, în servicii de digitalizare, dar și în servicii de consultanță și management al transformării digitale, după cum urmează:
- Vei putea achiziționa echipamente tehnologice – de la computere pentru angajați, până la sisteme de inteligență artificială, de machine learning, de tip Internet of Things sau pentru augmented și virtual reality;
- Poți amortiza costurile legate de dezvoltarea aplicațiilor software precum sistemul ERP precum și licențelor necesare implementării aplicației de proiect, configurarea și implementarea bazelor de date, migrarea și integrarea diverselor structuri de date existente;
- Poți integra costurile aferente realizării unui website de prezentare a companiei, de la cheltuieli aferente închirierii unui nume de domeniu nou “.ro” direct de la furnizorul național de domenii “.ro”;
- Poți folosi banii pentru achiziționarea de servicii de consultanță pentru elaborarea documentațiilor necesare pregătirii aplicației de proiect propusă spre finanțare și/sau managementul aplicației de proiect (inclusiv elaborarea documentațiilor necesare implementării aplicației de proiect).
NextUp este alături de firmele din România cu soluții software ERP personalizate pe orice industrie și cu tot suportul tehnic necesar pentru tranziția companiei la Digitalizare prin intermediul unui sistem ERP. Fă acum primul pas spre o afacere digitalizată cu un partener de încredere!