Evaziunea fiscală – ce trebuie să știe orice antreprenor la început de drum!
Una dintre cele mai mari probleme ale antreprenorilor, mai ales a celor care sunt la început de drum, o reprezintă taxele. Întotdeauna mai apare câte ceva de plătit și este destul de greu să te bucuri de un profit generos. De aceea evaziunea fiscală este atât de răspândită, însă este ceva de care trebuie să te ferești dacă îți dorești un business curat și de succes pentru viitor.
[TOC]
Ce este evaziunea fiscală – ce trebuie să știi
Evaziunea fiscală este un fenomen des întâlnit, însă autoritățile întâmpină dificultăți destul de mari în prevenirea ei, pentru că legea nu prevede o definiție extrem de clară și de precisă a acesteia. De aceea există multe persoane care încearcă să păcălească legea. Totuși, antreprenorii trebuie să dețină cât mai multe informații despre ce înseamnă evaziunea fiscală pentru a înțelege riscurile la care se pot supune din greșeală sau chiar și intenționat.
Definiție evaziune fiscală
Evaziunea fiscală înseamnă atunci când o persoană, fie juridică, fie fizică se sustrage în diferite forme de la plata taxelor sau impozitelor. Mai exact, informațiile care ajung să fie raportate la autorități sunt denaturate într-un fel sau altul. Aici intră declararea profitului, a încasărilor sau a venitului. Astfel, o persoană sau o companie poate declara că are profituri mai mici decât în realitate sau cheltuieli mult mai mari decât sunt de fapt. Acest fenomen este considerat o infracțiune cu caracter economic extrem de popular nu doar în România, ci și pe plan internațional. Evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare!
Unde reclam evaziunea fiscală?
Te-ai întrebat până acum unde sesizez evaziunea fiscală? Ei bine, ea se declară la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Atunci când se reclamă o astfel de fraudă este indicat să se apeleze la un avocat specializat, pentru că este destul de greu de dovedit. Orice cetățean poate completa o sesizare electronică pe site-ul oficial ANAF. Ia în considerare faptul că aceasta trebuie să conțină numele informatorului, pentru că cele anonime nu sunt luate în considerare.
Ce este evaziunea fiscală și de câte tipuri poate fi?
Evaziunea fiscală poate fi împărțită în două mari categorii:
- legală – prin ocolirea legii din cauza unor erori de reglementare. Persoanele fizice sau juridice apelează la imperfecțiunile și insuficiențele legislației pentru a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor.
- frauduloasă – este o acțiune complet conștientă care violează reglementările legale.
Această evaziune fiscală din urmă se poate întâlni sub multe forme:
- întocmirea de registre contabile care nu sunt reale;
- introducere unor bunuri în țară prin firme fantomă;
- distrugerea intenționată a unor documente care determină profitul;
- firma nu declară toate mărfurile la vamă;
- întocmirea unor declarații false și documente de plată care nu există în realitate;
- schimbarea voită a prețurilor;
- supraevaluarea cheltuielilor;
- sustragerea de la plata TVA;
- emiterea unor chitanțe fictive;
Ce înseamnă evaziune fiscală în formă continuată?
Evaziunea fiscală continuată este același lucru ca și cea frauduloasă, doar că în acest caz sunt săvârșite acțiuni omogene la un anumit interval de timp, adică repetate.
2. Cine se ocupă de evaziunea fiscală – cum poți să o eviți
Evaziunea fiscală este o formă de fraudă care poate fi realizată chiar și din neatenție, mai ales de către antreprenorii care nu cunosc legea, nu au acces în detaliu la toate informațiile despre afacerea lor sau care nu sunt încă obișnuiți cu procesele legale.
De aceea, o metodă de protecție fiscală poate fi un software de industrii, care îți oferă predictibilitate și acces total. Cu ajutorul lui gestionezi toate serviciile furnizate, generezi declarații rapid și le depui la timp, ai rapoarte financiare doar la un click distanță, nu pierzi date, facturezi simplu și rapid și poți ține evidența cheltuielilor și încasărilor. Desigur, acestea sunt doar câteva dintre avantajele unui soft inteligent.
Așadar, evită evaziunea fiscală și bucură-te de un business de succes care respectă în totalitate legea!
Sursa foto: Pexels.com