Ce înseamnă TVA? Cum se realizează calculul TVA și cum gestionezi cotele TVA cu un soft ERP
Antreprenorii din România trebuie să respecte o serie întreagă de prevederi fiscale pentru bunul mers al firmelor. Unele dintre acestea au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și se referă la TVA și cotele TVA, ca urmare a modificării Codului Fiscal.
Pentru că activitatea firmelor din România este extrem de influențată de dinamica mediului economic și legislativ, companiile trebuie să găsească soluții performante atât pentru gestionarea eficientă a datelor, dar și pentru a ține pasul cu autoritățile fiscale și reglementările privind calculul și cotele de TVA.
Dacă ești antreprenor sau lucrezi într-un domeniu în care vrei să înțelegi mai bine conceptul de TVA și cum poți gestiona mai eficient datele financiare din firma ta, am pregătit un scurt ghid care cuprinde informații despre cotele de tva, deductibilitatea taxei, dar și cum te poate ajuta un soft ERP în gestionarea tuturor acestor informații ce țin de contabilitatea companiei.
Ce înseamnă TVA și care sunt cotele de TVA în România
Taxa TVA a apărut pentru prima dată în Franța, în 1954, cu scopul de a substitui “Taxa pe vânzare” deja existentă. TVA este acronimul de la Taxă pe Valoare Adăugată și se referă la un impozit pe consum, suportat de către consumatorul final al unui bun sau serviciu.
Practic, înseamnă că TVA-ului este aplicat pe produs de la toate stadiile prin care trece produsul din momentul ieșirii din producție și până când ajunge la consumator. Astfel, taxa pe valoare adăugată apare pe orice fel de tranzacție. Dar, consumatorul plătește doar valoarea adăugată de firma producătoare sau comerciantă.
Această taxă este foarte importantă pentru bugetul de stat. În România, există în prezent trei cote de TVA:
- cota standard: 19%
- cote reduse: 9% și 5%.
Cotele reduse de TVA se calculează și aplică în modul următor:
- Cota redusă de TVA de 5%
Dacă ești plătitor de TVA, trebuie să aplici cota de TVA de 5% la facturarea livrărilor de bunuri precum:
- manuale școlare, cărți, ziare şi reviste;
- lemne de foc, pelete de lemn, brichete de lemn, rumeguș;
- panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sisteme de căldură de înaltă eficiență.
- clădiri utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari/case de copii/centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
- locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, cu o valoare sub 450.000 lei, exclusiv TVA.
Aceeași cotă redusă de TVA de 5% se aplică și facturilor aferente prestării de servicii de:
- accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe.
- cazare în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping.
- serviciilor de restaurant şi de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.
- Cota redusă de TVA de 9%
Se aplică cota redusă de tva de 9% pentru produse precum:
- proteze şi accesorii ale acestora;
- produse ortopedice;
- medicamente de uz uman şi veterinar;
- alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice;
- animale şi păsări vii din specii domestice;
- semințe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor.
De asemenea, se facturează prin aplicarea cotei TVA de 9% și pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare.
Toate celelalte servicii sau livrări de bunuri se facturează prin aplicarea cotei standard de 19%.
Formula de calcul TVA
Pentru a calcula TVA-ul se folosește următoarea formulă: după ce a fost stabilită cota de TVA aplicabilă, standard sau redusă, se înmulțește prețul unui produs cu taxa pe valoare adăugată (TVA) și se împarte la 100: preț X TVA / 100.
Astfel, valoarea finală pe care o plătește consumatorul va fi prețul produsului fără TVA la care se adaugă valoarea TVA-ului calculat anterior.
Gestionarea cotei TVA cu ajutorul unui soft ERP
Taxa pe valoare adăugată (TVA) este o taxă de consum care se aplică aproape tuturor bunurilor și serviciilor cumpărate și vândute. Astfel, calculul pentru cotele de TVA, împreună cu procesele de raportare trebuie configurate în mod optim pentru a oferi rezultate corecte, respectând totodată legislația. În acest sens, un soft ERP integrat oferă posibilitatea utilizatorilor de a aplica cotele de TVA și de a calcula în mod corect valoarea TVA pentru facturile de vânzare și cumpărare, conform normelor în vigoare.
Dacă firma ta este într-o continuă dezvoltare, iar fluxul activităților crește de la o zi la alta și simți că este momentul pentru o schimbare, atunci un sistem ERP te poate ajuta să ții pasul cu schimbările apărute.
Un sistem ERP performant dispune de funcționalități de actualizare automată a detaliilor de pe articole (produse sau servicii), pentru a simplifica de exemplu modificarea cotei de TVA pentru un număr mare de produse simultan. Astfel, firmele au posibilitatea să se adapteze cu ușurință schimbărilor care pot apărea la nivelul companiei sau la nivel economic în România.
Un sistem ERP poate ajuta firma, și în special pe contabilul tău, prin automatizarea și optimizarea proceselor de business zilnice. Iată mai jos doar câteva dintre avantajele pe care sistemul ERP le poate aduce afacerii tale:
- automatizarea operațiunilor de rutină;
- standardizarea riguroasă a proceselor economice în conformitate cu legislația și diminuarea erorilor umane;
- simplificarea procedurilor;
- accesul la informații corecte și complete în timp real prin intermediul diferitelor rapoarte;
- gestionarea și controlul mișcărilor de stocuri;
- cresterea productivitatii si eficientei companiei tale;
- reducerea costurilor și a riscurilor operaționale;
- utilizarea optimă a resurselor (umane, materiale, financiare) și planificarea acestora pe baza previziunilor și cererii de piață;
În România, firmele mici, cu o cifră de afaceri anuală sub plafonul de 300.000 lei, pot aplica regimul special de scutire de TVA pentru întreprinderi mici. Astfel, o firmă a cărei cifră de afaceri anuală este inferioară plafonului de 88.500 euro, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de TVA.
În momentul în care firma depășește pragul de venituri de 300.000 lei într-un an fiscal, compania este obligată să se înregistreze ca plătitor de TVA în termen de zece zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau a depășit acest plafon. Înregistrarea se face prin depunerea Declarației 700.