Ce înseamnă HR: Atribuțiile departamentului de Resurse Umane
Conceptul de HR în cadrul afacerilor a evoluat de-a lungul timpului, trecând de la personalul care se ocupa de salarizare la un departament în sine care se ocupă de fiecare aspect al ciclului de viață al angajaților.
Există o diferență enormă între un departament de resurse umane modern care contribuie la creșterea organizației și acei angajați care se ocupau de actele angajaților și petrecerea de Crăciun a companiei.
Așadar, dacă vrei să aflii mai multe despre ce înseamnă HR în lumea digitală de azi, care sunt atribuțiile departamentului de resurse umane și cum poate să aducă plus valoare pentru compania ta, atunci acest articol este pentru tine. De asemenea, dacă ești specialist HR la început de drum în acest domeniu și vrei să înțelegi mai bine responsabilitățile postului, atunci află în continuare care sunt funcțiile cheie ale acestui departament.
Ce înseamnă HR?
HR este acronimul termenului din limba engleză Human Resources. Resurse umane este departamentul unei companii care se concentrează pe cel mai important activ al unei companii – angajații săi – pentru a se asigura că sunt mulțumiți, implicați și au toate resursele de care au nevoie pentru a funcționa conform așteptărilor. HR este departamentul responsabil cu menținerea personalului unei companii, a relațiilor cu angajații și a culturii la locul de muncă.
Această echipă gestionează recrutarea, angajarea, concedierea, formarea, dezvoltarea competențelor, implementarea politicilor companiei, beneficiile, salarizarea, pontajul, declarațiile către stat și conformitatea legală și, adesea, moderează și ajută la rezolvarea conflictelor și nemulțumirilor angajaților.
Profesioniștii în resurse umane ajută la structura și ordinea unei companii și la stimularea productivității și a succesului organizațional. Personalul de resurse umane colaborează cu managementul pentru a aborda responsabilitățile angajaților și pentru a oferi suport și resurse acolo unde este necesar, astfel încât managerii să se poată concentra pe conducerea operațiunilor departamentului lor.
Roluri cheie în departamentul de HR
HR joacă un rol cu mai multe fațete într-o companie, acționând ca punte între obiectivele strategice ale organizației și nevoile forței de muncă. Iată câteva dintre responsabilitățile cheie ale departamentului de resurse umane:
- Recrutare și angajare: Identificarea nevoilor de talente noi în companie, găsirea candidaților potriviți, realizarea interviurilor de angajare și integrarea noilor angajați în companie.
- Relațiile cu angajații: Promovarea unui mediu de lucru pozitiv, rezolvarea conflictelor și asigurarea unor canale de comunicare deschise.
- Formare și dezvoltare: Oferirea de oportunități de creștere profesională și îmbunătățirea competențelor prin diverse programe de formare și ateliere.
- Salarizare, compensații și beneficii: Salarizarea conform contractelor de muncă și gestionarea pachetelor de compensare a angajaților, beneficii și stimulente.
- Conformitate și probleme legale: Asigurarea că firma respectă legislația muncii, reglementările la locul de muncă și standardele de angajare.
Alte specializări potențiale ale departamentului de resurse umane includ:
- Specialiștii HR care îndeplinesc sarcini administrative, se ocupă de respectarea reglementărilor și sarcinile de raportare și se uită la politicile de siguranță și bunăstare a angajaților.
- Specialiști în relații de muncă care mențin liniile de comunicare deschise între membrii de sindicat, sindicate și conducerea companiei și gestionează negocierile contractelor de muncă în colaborare cu departamentul juridic.
- Manageri de HR care gestionează echipe, implementează proceduri, supraveghează bazele de date și bugetele departamentului de resurse umane și administrează programele de orientare și formare a angajaților.
Atribuțiile de bază ale departamentului de resurse umane
Atribuțiile departamentului de resurse umane includ o serie de seturi de abilități. Profesioniștii în resurse umane îi ajută pe angajați să mențină relații pozitive cu colegii și angajatorii lor. Ca atare, iată care sunt unele dintre cele mai comune responsabilități ale departamentului de resurse umane:
- Recrutarea de noi angajați
Departamentele de resurse umane au un rol semnificativ în determinarea nevoilor de personal ale unei companii, recrutarea de noi angajați și angajarea de candidați bine calificați. Această responsabilitate include sarcini precum: identificarea calificărilor și cerințelor pentru fiecare post, scrierea fișelor postului, evaluarea CV-urilor, efectuarea interviurilor, efectuarea verificărilor și colaborarea cu managerii de departament pentru a selecta candidații ideali.
Procesul de recrutare și angajare este important, deoarece angajarea persoanelor potrivite poate crește eficiența operațională, poate îmbunătăți rezultatele afacerii și poate crește ratele de retenție a angajaților.
- Integrarea noilor angajați
Responsabilitățile departamentelor de HR includ de obicei integrarea noilor angajați și implementarea programelor de formare. Acest proces înseamnă introducerea noilor membri ai echipei în cultura locului de muncă și oferă acces la resursele companiei care pot ajuta angajatul să se integreze mai ușor în noul rol.
- Salarizarea și gestionarea datelor angajaților
Managementul salarizării este procesul prin care specialiștii de HR monitorizează salarizarea angajaților, recompensele financiare si non-financiare ale angajaților. De asemenea, cu ajutorul unui soft de salarizare, personalul în resurse umane se ocupă de gestionarea informațiilor referitoare la concediile de odihnă, medicale, fără plată sau alte tipuri de absenteism la locul de muncă, precum și generarea statelor de plată, fluturașilor de salariu și a declarațiilor fiscale.
- Elaborarea planurilor pentru atingerea obiectivelor companiei
Departamentele de HR ajută adesea la crearea diferitelor planuri de afaceri pentru a îndeplini obiectivele companiei și oferă rapoarte despre progres prin colectarea datelor cheie.
Cu ajutorul unui soft de salarizare performant, specialiștii în HR urmăresc pontajul salariaților, analizează parcursul fiecărui angajat în firmă și analizează rapoartele de cheltuieli salariale pentru a avea o evidență clară.
- Crearea de sisteme de motivare a angajaților
Relațiile cu angajații și motivarea acestora la locul de muncă sunt aspecte cheie ale responsabilităților specialiștilor în resurse umane. Unele departamente se concentrează adesea pe motivarea angajaților prin implementarea activităților de teambuilding sau a altor inițiative de implicare a angajaților care ajută la creșterea moralului, la îmbunătățirea cooperării și la stimularea concurenței sănătoase cu lucruri precum programe de creștere a salariilor bazate pe merit.
- Asigurarea conformității legale
Departamentul de resurse umane se asigură că firma respectă legislația muncii, precum și a sindicatelor. Acest lucru ajută companiile să respecte reglementările în vigoare precum salarizarea la timp, depunerea declarațiilor, asigurarea protecției și siguranței la locul de muncă etc.
Această responsabilitate este importantă deoarece reclamațiile angajaților cu privire la neconformitate sau condițiile de muncă inechitabile sau nesigure pot afecta compania în multe moduri. De asemenea, personalul HR se asigură, de asemenea, că angajații pot lucra legal pentru compania lor și se ocupă de plângerile legate de discriminare și hărțuire.
În funcție de dimensiunea companiei și nevoile acesteia, activitatea de resurse umane poate fi realizată de un singur specialist HR, o întreagă echipă de specialiști sau de un serviciu externalizat. În cele mai multe cazuri, digitalizarea acestui departament și automatizarea fluxului de lucru prin intermediul unui soft de salarizare înseamnă creșterea productivității atât a departamentului de HR, cât și a întregii organizații, reducerea costurilor și evitarea riscurilor și amenzilor.
În concluzie, HR este o componentă vitală a oricărei companii moderne, jucând un rol esențial în modelarea culturii companiei, promovarea unui mediu de lucru pozitiv și stimularea succesului general în afaceri. Investiția într-un sistem performant, cum este softul de salarizare NextUp, poate spori aceste eforturi, asigurându-te că firma rămâne competitivă pe piața muncii și atractivă pentru angajații de top.