Casa de marcat – informații utile pentru antreprenori
Dacă vrei să îți deschizi o afacere, casa de marcat este un pas important, pentru că fără ea nu poți activa în legalitate. De aceea, articolul de mai jos îți va răspunde la întrebări și îți va oferi informațiile de care ai nevoie!
Continut
Casa de marcat – informații folositoare
Atunci când ai o afacere de tip comerț cu amănuntul sau prestări servicii este obligatoriu să deții o casă de marcat, iar achiziționarea ei trebuie să urmeze anumiți pași. Doar în acest fel cadrul legal poate fi respectat. În plus este important să cunoști câteva informații esențiale despre această aparatură, pentru a o putea folosi fără probleme.
Ce este casa de marcat?
Casa de marcat este un sistem electronic sau mecanic automat care înregistrează, calculează sau tranzacționează bani. Cele mai moderne modele sunt cele electronice, care au atașată o mini imprimantă pentru tipărirea chitanțelor.
Tipuri de casă de marcat
Din punctul de vedere al construcției există două tipuri de case: unitare și modulare, cele din urmă asigurând o singură conectare la modulul fiscal. De asemenea, poți întâlni case de marcat fixe (staționare), pentru afacerile care au un punct de lucru stabil și mobile (portabile), pentru cele care își mută punctul de activitate, așa cum sunt rulotele cu mâncare și altele.
Cine trebuie să aibă casă de marcat?
Dacă ai o firmă care se ocupă de comerțul cu amănuntul sau prestarea de servicii pentru populație și încasezi parțial sau integral (în numerar, substitute de numerar sau card de credit/debit) contravaloarea bunurilor, atunci va trebui din punct de vedere legal să ai un aparat de marcat electronic fiscal.
Ce înseamnă fiscalizarea și conectarea casei de marcat?
În primul rând, trebuie să știi că o casă de marcat va putea fi cumpărată doar de la dealerii autorizați de către Ministerul Finanțelor, așa cum spune legea. În al doilea rând, după ce a fost achiziționată este obligatoriu să fie „supusă” unui proces de fiscalizare. Ce presupune acest proces? Ei bine, el va fi efectuat de către un tehnician autorizat care se va asigura că activează memoria fiscală a aparaturii. În plus, se vor configura parametrii de funcționare după obținerea Numărului Unic de Identificare. Procedurile de vor efectua la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice.
Ce fac cu casa de marcat dacă închid firma?
Foarte multe persoane se întreabă „ce fac cu casa de marcat veche”: În cazul în care te-ai decis să îți închizi afacerea, casa de marcat s-a defectat sau au apărut alte probleme și nu mai poate fi pusă în funcțiune, trebuie urmați câțiva pași importanți pentru ca ea să fie defiscalizată. Procesul este alcătuit din două etape. În primul rând, trebuie depusă memoria fiscală împreună cu actele aferente la ANAF. De asemenea este necesară anularea numărului alocat de Direcția Finanțelor Publice. Această instituție îți va păstra memoria fiscală pentru minim 10 ani. Nu uita că defiscalizarea trebuie realizată în maxim 30 de zile din momentul în care ai încetat activitatea.
Ce rol are casa de marcat și cum îl poți eficientiza
Indiferent că ești la început de drum sau ai deja experiență în domeniul afacerilor știi cât de important este managementul timpului pentru tine și angajații tăi. De aceea, lucruri precum: întocmirea unui registru de casă de marcat, emiterea de noi facturi, adăugarea de noi produse și clienți în baza de date și multe altele, pot fi realizate simplu și rapid dacă apelezi la servicii software pentru firmă.
De asemenea, dacă vrei să gestionezi eficient activitatea din industria ta, vei avea nevoie de un software de industrii, special conceput pentru ca ție să îți fie mai ușor în conducerea activității. El poate fi aplicat pentru: servicii, retail, ecommerce, producție, distribuție și nu numai.
Toate acestea te vor ajuta să scapi de grijile în plus și îți oferă o predictibilitate excelentă atunci când vine vorba de dezvoltarea afacerii.
Așadar, lasă grijile despre casa de marcat deoparte și încearcă acum beneficiile softurilor care îți pot duce afacerea la nivelul următor!
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com