Primele salariale: când sunt impozabile și în ce măsură afectează succesul afacerii
Primele salariale pot avea un impact deosebit de important privind felul în care angajați își percep rolul în cadrul unei afaceri. În special în apropierea sărbătorilor, rolul primelor este acela de a-i încuraja pe angajați să mențină o atitudine pozitivă și de-a le arată că muncă lor este apreciată de către manageri. Însă, dacă ai decis că este momentul oportun de a le oferi angajaților tăi prime, atunci trebuie să fii atent dacă aceste prime sunt impozabile sau nu, pentru a ști care sunt pașii de urmat. De aceea, din articolul următor vei descoperi mai multe informații despre importantă beneficiilor extra salariale, ce regim fiscal se aplică și care este cea mai potrivită metodă pentru a ține evidență primelor și a eventualelor taxe aplicate.
Continut
Primele salariale: cum influențează succesul afacerii tale?
În primul rând, primele salariale reprezintă beneficii de care angajații companiei se bucură pe termen scurt, dar pe termen lung, compania are de câștigat mai multe avantaje.
Cu alte cuvinte, acordarea de prime ajută la:
- Creșterea productivității angajaților
Perioada sărbătorilor implică momente dificil de gestionat pentru afacerea ta: după luni de muncă angajații resimt oboseală și așteaptă nerăbdători concediile, însă chiar și în această situație, există posibilitatea că ritmul și volumul operațiunilor să crească. Mulțumită primelor salariale, angajații își păstrează motivația și continuă să depună efortul necesar pentru a rezolva în timp util toate problemele care se ivesc la locul de muncă.
- Consolidarea loialității angajaților
Atunci când primesc la job anumite beneficii, angajații apreciază modul în care afacerea este administrată. Așadar, vor opta să rămână în companie pentru o perioada mai lungă de timp, considerând că efortul lor este apreciat.
În același timp, dacă angajații rămân pentru mai mult timp, acest lucru înseamnă costuri reduse pentru companie, deoarece angajarea unei noi persoane înseamnă costuri suplimentare și alocări de resurse pentru instruirea acesteia! Un angajat loial sprijină compania atunci când se ivesc dificultățile și realizează eficient task-urile, de fiecare dată. Scopul este că, pe termen lung, angajații să simtă că fac parte din companie și să se integreze într-o comunitate în care se pot sprijini unii pe alții. Inevitabil, acest fapt duce la consolidarea companiei și la atingerea țelurilor propuse!
- Negocierea contractului în timpul procesului de recrutare
De multe ori, atunci când își caută un nou job, candidații sunt atenți nu numai la valoarea salariului de baza, ci și la pachetul de beneficii pus la dispoziție de companie. Un pachet consistent te ajută să-l convingi mai ușor pe candidatul dorit și să negociezi mai rapid alte aspecte ale contractului de muncă.
Un aspect important de care trebuie să ții cont este acela că acordarea primei salariale devine obligatorie în momentul în care este inclusă drept clauză în contractul individual de muncă. Iar ulterior, pentru acordarea diferitelor tipuri de beneficii, se poate încheia un act adițional. Deși acordarea de prime nu este obligatorie atunci când urmează o sărbătoare semnificativă, angajații au parte de o surpriză plăcută atunci când primesc aceste beneficii, iar afacerea ta are numai de câștigat!
Regimul fiscal al primelor pentru angajați: care sunt primele neimpozabile?
De multe ori, perioada sărbătorilor coincide și cu intervalul în care managerii evaluează activitatea și performanță angajaților. Dacă sunt mulțumiți de rezultate, aceștia pot decide să ofere angajaților prime salariale pentru a le susține motivația. De altfel, Codul muncii prevede, conform articolului 160, faptul că angajații pot primi:
- salariu de baza;
- sporuri;
- indemnizații;
- alte beneficii.
Primele acordate angajaților pot fi clasificate în mai multe categorii, cum ar fi:
- prime de sărbători;
- prime de performanță;
- prime reprezentând participarea salariaților la profit.
Dacă s-a luat decizia de-a acordă prime salariale, inevitabil urmează analizarea unor aspecte care țin de departamentul financiar- contabil, și anume care prime sunt impozabile?
Articolul 76 din Codul fiscal lămurește această dilema. Atât timp cât nu depășesc valoarea de 150 de lei pentru fiecare persoană, sunt scutite de impozite cadourile și tichetele cadou date atât angajaților, cât și copiilor minori ai acestora, cu ocazia:
- Crăciunului;
- Paștelui;
- zilei de 1 iunie;
- sărbătorilor altor culte religioase;
- zilei de 8 martie (în acest caz, cadourile și tichetele cadou sunt oferite angajatelor).
Din punct de vedere contabil, sumele oferite, de exemplu, de Crăciun și care nu depășesc 150 de lei sunt considerate cheltuieli sociale, iar înregistrarea lor sub formă de cadouri neimpozabile se realizează în felul următor:
6458 Alte cheltuieli privind asigurările și protecția socială = 423 Personal – ajutoare materiale datorate.
Altminteri, acele părți care depășesc valoarea de 150 de lei per angajat, sunt considerate drept venituri din salarii, așadar sunt taxabile și intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.
Nu uită că, atunci când acorzi prime de performanță sau prime reprezentând participarea salariaților la profit, acestea sunt asimilate salariilor și sunt supuse impozitului, taxelor CAS și CASS, la fel că în cazul salariilor.
La prima vedere, pare destul de dificil să ai o imagine clară a cheltuielilor și a taxelor pe care le datorează compania. De aceea, ai nevoie de un program de salarizare eficient, care:
- ține o evidență clară a cheltuielilor salariale și a beneficiilor extra salariale;
- calculează automat taxele datorate către stat pentru salariile și beneficiile angajaților;
- îți oferă întotdeauna acces la toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii privind viitorul companiei.
Un soft intuitiv de salarii te ajută să obții mereu calculele corecte și să vizualizezi oricând rapoartele și statisticile privind cheltuielile cu angajații. Astfel, beneficiezi de ajutorul de care ai nevoie ori de câte ori vei ridică problema acordării de prime angajaților tăi!
Primele salariale au un efect important asupra modului în care funcționează compania ta. Un angajat mulțumit va lucra, întotdeauna, mai atent și mai eficient, așadar poți lua în considerare acordarea de prime atunci când dorești să-ti arăți aprecierea față de muncă să și de timpul pe care l-a petrecut în companie. Iar pentru o analiză atentă a eventualelor costuri legate de acordarea acestor beneficii, ai la îndemână un soft de salarizare care te ajută să iei cele mai bune decizii!
Sursă foto: Shutterstock.com