Mai bine pentru tine
Ai auzit de mii de ori ca micro-mnagementul e rau. Dar il practici. Stiu: nu ai resurse, nu ai destui oameni, sunt slab pregatiti si fac treaba de proasta calitate sau oricum, nu la fel de bine ca tine. Poate ai chiar convingerea ca un manager bun trebuie sa stie TOT ce se intampla in firma lui, sa stie sa faca orice activitate, orice rol, mai bine decat oricine din firma. Esti un martir.
Bun, daca asta iti da tie o stare buna, nu e nimic rau. Te intreb insa : te-ai gandit ca ai putea fi si altfel eroul povestii ? Nu bifand tot felul de taskuri operationale, nu fiind mereu langa oamenii din echipa sa nu uite sa faca ceva.
Ai putea fi eroul povesti prin delegare si prin acordare de credit oamenilor din subordine. Da, va trebui sa accepti ca nu vor face EXACT cum ai face tu. Dar daca nu actionezi azi in sensul acesta, cum poti tu sa speri ca maine vei fi mai putin obosit, frustrat. Ca te vei simti mai putin singur la timona busuinessului? Ca asta e cu eroii : toti ne uitam la ei de la distanta, sunt singuri si asteptam de la ei perfectiunea obtinuta eventual fara resurse.
Daca ai simtit ceva din toate astea macar o data pe luna, stii si singur ca ai nevoie de o schimbare. Ca organizatia ta are nevoie sa functioneze diferit. Reoganizarea este o solutie pentru ca tu ai nevoie de o circulatie mai buna a informatiilor, ca sa poti sa-ti clarifici si comunici viziunea. Cum as incepe eu :
- As desena procesele. Asa cum sunt ele acum, iar pe ele iti garantez ca vei vedea punctele nevralgice. O sa vina atat de usor si natural solutia, inca o sa iti dai o palma peste fruncte, ca era super évident si nu te-ai gandit pana acum.
Aici un recomand un consultant. Nu guru fals al metodelor minune de succes al celor mai bogati oameni din Romania, din lume, bla-bla-bla. Un consultant rational, cu talent la desen de procese, care sa te scuture cand te ocupi de ce NU e urgent si care sa iti spuna franc unde gresesti si unde NU te uiti.
Sigur, poti desena procesele si fara ajutor din exterior. Nu va fi la fel, dar poate fi un inceput. Conditia este sa ai o minte structurata. Sa fii sincer cu tine daca nu ai si sa te gandesti daca poti face asta in echipa sau realistic, aveti nevoie de ajutor.
Sigur citesti online despre « secretul succesului » sau despre « ce nu vor bogatii sa stii » si alte solutii unice care se aplica tuturor. In lumea reala, solutiile “minune” nu exista si succesul vine din pasi consistenti, facuti constant, planificat si organizat. Nu e chirurgie pe creier, dar ai nevoie de o gandire lucida, mai ales daca esti implicat in operationalul zilnic.
- Nu sefi, ci roluri. Ca ai sau ca nu ai sef in echipa, e musai sa numesti cine se uita la indicatorul X sau cine se asigura pe proces, la pasul y ca lucruile se intampla cum trebuie. Adica cum vrei tu. Sigur, e esential sa formulezi cum arata succesul si sa te asiguri in prealabil ca echipa a inteles exact ce are de facut. Nu ca sa stii cine a gresit, ci ca sa identifici corectiile necesare.
- La maruntis te uiti, maruntis obtii. Rolul tau cel mai de valoare este sa te uiti inainte, sa pregatesti calea, drumul. Daca te ocupi cu operationalul de zi cu zi, nu o sa ai timp sa ridici privirea sa previi si pregatesti cai de crestere, de consolidare.
Lasa echipa sa faca lucrurile zilnice, da-le credit colegilor.Dar fa follow-up. Cu rabdare, mai ales daca nu le iese din prima cum te astepti tu sau cum ai face tu. Exerseaza-ti rabdarea caci lucrurile vor iesi mai bine odata cu trecerea timpului, nu din prima.
- Repetitia nu e mama invataturii. Poate fi consumatoare de bani si de resurse. Facturi, stocuri, comenzi, avize, mailuri la clienti, proforme (daca le mai faci si pe astea) – le faci pe fiecare in parte poate din documente template. Greseli umane, stress cat casa pentru tine sa nu uite echipa de cleintul X sau ca asteptam sa vina camionul urmator.
De astea si multe altele altele poti sa scapi lasandu-te ajutat de un soft potrivit. Nici prea mare, care sa iti rupa cash-fow-ul in doua, dar nici care iti e mic de la inceput, ca atunci nu ai facut nici o scofala. Unul potrivit, care sa iti preia macar un 30% din munca adminstrativa si repetitiva.
- Sfintele Rapoarte. La ele se vine nu in anumite perioade de vizita ci zilnic. Pana nu ai indicatori relevanti si in timp real, nu faci business, ci faci munca in zadar. Simti asta si tu singur, dar te intreb doar atat: daca nu stii in iunie cum termini anul, pe ce te bazezi cand iti imaginezi ca vei supravietui si la anul sau peste 2 ani?
Cele mai sfinte dintre rapoarte sunt Venituri&Cheltuieli si CashFlow. Mai poti sa te uiti in comenzi, vanzari produse, indicatori de profitabilitate, ideal tot zilnic. Cu astea, tot un soft potrivit te ajuta, sa le ai la indemana, sa vina la tine regulat si fara efort.
Sigur, ai putea sa continui si cum faci acum. Nu stii cat timp, dar deocamdata merge. Fa o pauza si gandeste-te : daca ai investi un pic de timp sa rescrii harta lui CUM se intampla lucrurile in organizatia ta, poate maine sau peste o luna, ai putea sa castigi o ora in plus pe zi. Si mai important, niste energie, niste disponibilitate, pentru ce conteaza si ce aduce crestere si pe acel « mai bine » pentru tine, pe care il tot amani. Ce zici ?