/>
Vreau demo

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Bifeaza doar daca esti student
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Cere oferta

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

Max. file size: 1 GB.
Max. file size: 1 GB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

Max. file size: 1 GB.
Max. file size: 1 GB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Cere oferta

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Impozit pe profit – Fiscalizarea tipurilor de firme din România

NextUp » Articole despre sisteme si software pentru antreprenori » Impozit pe profit – Fiscalizarea tipurilor de firme din România

În momentul în care te hotărăști să deschizi o afacere trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Unul dintre cele mai importante este alegerea tipului de societate, deoarece acest lucru va avea impact direct asupra impozitului pe profit pe care li vei plăti.

Impozitul pe profit, că definiție, este o taxa anuală impusă de către Statul român pe veniturile unei societăți care desfășoară activități economice pe teritoriul țării.

Impozitul pe profit este cea mai importantă taxa plătita atât de agenții economici sau, mai bine spus, de toate entitățile juridice înregistrate în România, cât și de firmele străine care operează pe această piața și desfășoară diverse activități care aduc venituri.

Impozitul pe profit în România trebuie plătit în baza Codului Fiscal care este cadrul legal pe care trebuie să li respecte toate persoanele juridice. Mai mult, acestea pot fi împărțite în întreprinderi mici, mijlocii și mari, precum și microîntreprinderi pentru care există diferite facilitați. De aceea, calcularea și plata acestei dări trebuie să se facă ținând cont de mai multe norme care sunt actualizate în fiecare an, inclusiv în 2022.

În acest articol, poți află cum mai multe despre impozitul pe profit, definiția și calculul acestuia, precum și particularitățile disponibile pentru anumite tipuri de societăți. De asemenea, vei găsi și informații utile despre diverse softuri pe care le poți integra în contabilitatea firmei tale astfel încât să îți ușurezi muncă.

Continut

Impozit pe profit: Ce trebuie să știi despre această taxa?

Sistemul român de taxare se bazează pe diverse dări care trebuie plătite atât de persoanele fizice, cât și juridice. Acestea din urmă sunt supuse impozitului pe profit în baza activităților pe care le derulează aici. Codul Fiscal este principala lege care prevede normele conform cărora se aplică această taxa.

Nu doar firmele românești trebuie să plătească impozit pe profit, ci și cele străine care au diverse activități pe care desfășoară în România.

În ceea ce privește impozitul pe profit și firmele care trebuie să li plătească, iată-le:

Impozitul pe profit se plătește anual, însă firmele au și posibilitatea a face plăti trimestriale, anticipat. Până la plata acestei taxe, însă, trebuie știut că profitul reprezintă diferența dintre încasările și toate cheltuielile înregistrare de o societate.

Calculul profitului asupra căruia se va aplică impozitul este destul de complex. De aceea, firmele aleg să folosească diverse programe și soluții, cum sunt cele propuse de NextUp, care să le ajute să țină evidență încasărilor și a cheltuielilor.

Indiferent de mărimea și domeniul în care activează firma, acum există destul de multe soluții personalizate, astfel încât poți opta chiar pentru un soft pentru industrii, astfel încât să îți fie mult mai ușor să gestionezi contabilitatea.

Profitul este de mai multe tipuri, și anume:

Pentru a plăti impozit pe profit, trebuie mai întâi să faci un calcul în care se ține cont de mai multe elemente.

1. Impozitul pe profit: Câte tipuri există și care sunt diferențele între ele?

Impozitul pe profit în România este unul singur, însă diferența se face între tipurile de venit pentru care se plătește. Astfel, o firma poate avea două forme de venituri:

·         activ;

·         pasiv.

Venitul activ este câștigul obținut din desfășurarea unei activități, iar cel pasiv este obținut constant din alte surse, independent de operațiunile întreprinse zi de zi.

Veniturile active sunt obținute atât de persoanele angajate în baza unor contracte de muncă pentru activitățile pe care le desfășoară după un program bine stabilit, dar și de firme, antreprenori, persoane fizice autorizate (PFA), precum și alte întreprinderi care presupun prestarea unui serviciu sau vânzarea de bunuri în mod constant. Ecommerce-ul sau vânzările online, dar și retail-ul întră și ele în această categorie.

Pe de altă parte, venitul pasiv nu presupune o implicare constanța pentru a genera câștiguri. Unul dintre cele mai bune exemple este închirierea unui imobil care poate fi o sursă de bani lunară fără că tu să fii nevoit să faci ceva.

Din punct de vedere al taxării însă, trebuie să plătești impozit pe profit activ și pasiv, dacă realizezi câștiguri din ultima categorie.

Pentru a plăti impozit pe profit, trebuie să cunoști formulă de calcul a acestuia.

2. Impozitul pe profit și cum se calculează această taxă

Impozitul pe profit este aplicat la o cota fixă de 16%, iar calcul sau este destul de complex. Pentru a putea fi stabilită suma efectivă care trebuie plătită, dintr-un venit trebuie mai întâi să se calculeze profitul impozabil.

Acesta este diferența dintre veniturile obținute de o societate și cheltuielile făcute pentru a genera alte venituri în decursul unui an fiscal. Din acestea se vor scădea veniturile neimpozabile cărora li se adaugă cheltuielile nedeductibile. Toate aceste operațiuni se numesc rezultat contabil, iar acesta reprezintă profitul unei societăți.

Rezultatul contabil se obține prin:

·         calcularea diferenței dintre veniturile și cheltuielile totale;

·         din acestea, se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale;

·         adăugarea cheltuielilor nedeductibile.

Pentru a ține evidență veniturilor și cheltuielilor, un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) poate fi folosit în calcularea mai rapidă a acestora.

Dacă ai o firma, indiferent de mărimea acesteia, trebuie să știi că poți beneficia de diverse deduceri fiscale care vor avea un impact pozitiv asupra impozitului pe profit pe care îl vei plăti. Mai mult, în anumite situații, poți obține și scutiri de taxe în baza Codului Fiscal. Acestea, însă, se aplică mai mult firmelor mici. De aceea, alegerea tipului de societate la înființare contează destul de mult din acest punct de vedere.

Impozitul pe profit în România: Ce tipuri de societăți trebuie să îl plătească?

Impozitul pe profit anual trebuie plătit de toate entitățile locale și străine care au activități în România. Trebuie ținut cont că unele firme pot avea personalitate juridică, în timp ce altele nu.

Societățile cu răspundere limitată (SRL) și cele pe acțiuni (SĂ) au personalitate juridică, în timp ce persoanele fizice autorizate sau așa-numitele PFA-uri nu au personalitate juridică. Diferența dintre cele două constă în responsabilitatea față obligațiile firmei către clienți și creditori, însă formă de organizare contează destul de mult și atunci când vine vorba despre impozitul pe profit.

Cea mai utilizată formă juridică în România este SRL-ul, această beneficiind de destul de multe facilități. Mai mult, poate fi folosită pentru crearea întreprinderilor mici și mijlocii care au destul de multe avantaje din punct de vedere al taxelor și impozitelor pe care le plătesc.

Impozitul pe profit trebuie plătit atât de microîntreprinderi care pot fi organizate că SRL sau SRL-D (societate cu răspundere limitată-debutant), însă acestora li se pot aplică norme speciale. De asemenea, pot beneficia de anumite scurții de taxe, ceea ce le face foarte avantajoase din punct de vedere fiscal.

1. Impozitul pe profit pentru microîntreprinderi

Pentru a i se aplică impozitul pe profit unei microîntreprinderi, această trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Mai precis, o microîntreprindere este o societate înmatriculată în România care la 31 decembrie ale anului fiscal anterior îndeplinea următoarele condiții:

·         realizase venituri care nu depășeau 1 milion de euro sau echivalentul sau în lei;

·         capitalul sau social este deținut de persoane fizice sau, mai bine zis, nu este deținut de Statul român sau unități teritorial-administrative (primarii, consilii județene, etc.) ;

·         firma nu este în curs de dizolvare.

În ceea ce privește veniturile, acestea se calculează la cursul euro valabil la închiderea anului în care s-au realizat veniturile respective.

Impozitul pe profit pentru o microîntreprindere se aplică în anul următor îndeplinirii condițiilor de mai sus. Cotele impuse însă sunt mai mici.

Astfel, în baza următoarelor condiții iată ce impozit pe profit anual trebuie să plătească o microîntreprindere:

·         1%, dacă are unul sau mai mulți angajați;

·         3% dacă nu are angajați.

Prin angajat se înțelege persoană care are un contract de muncă cu normă întreagă, conform Codului Muncii. Există și excepții de la această regulă, astfel că microîntreprinderile care au salariați care lucrează part-Time, astfel încât normele tuturor reprezintă una întreagă vor beneficia de una dintre cotele de impozitare reduse. De asemenea, aceeași regulă se aplică în baza unor contracte a căror remunerație este echivalentul salariului minim brut pe țară.

2. Impozit pe profit pentru PFA

O altă entitate des întâlnită în România este PFA-ul. Această se pretează specialiștilor în diferite domenii care doresc o formă de organizare a activităților simplă și eficientă din punct de vedere fiscal. Acest lucru însă nu îi scutește de plata impozitului.

Impozitul pe profit pentru un PFA se aplică într-unul dintre cele două sisteme:

·         real;

·         la normă de venit.

De asemenea, un alt aspect important de avut în vedere este că impozitul pe profit anual pentru un PFA în România este de 10%. Aceeași cota se aplică în amândouă sistemele de taxare.

Sistemul de impozitare real implică plata taxei pe venitul net realizat de un PFA. Acesta reprezintă diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile. În acest sens, plătitorul trebuie să țină evidență contabila în partida simplă a activităților sale.

Sistemul de impozitare la normă de venit înseamnă aplicarea cotei de 10% la o suma stabilită dinainte, indiferent de veniturile generate de PFA.

Normă de venit se stabilește anual pentru fiecare activitate în parte. Ceea ce trebuie avut în vedere în acest caz este:

·         un obiect de activitate trebuie să fie eligibil pentru această normă de venit;

·         normă de venit diferă de la județ la județ și chiar de la localitate la localitate.

În cazul PFA-ului, normă de venit este stabilită în funcție de domiciliul acestuia. Avantajul acestui sistem de impozitare este contabilitatea mai simplă, astfel că persoană în cauza nu trebuie să țină decât evidență veniturilor obținute.

3. Impozit pe profit pentru SRL-uri și SA-uri

Impozitul pe profit pentru firme înmatriculate că SRL și SĂ este aplicat la cota de 16%. Trebuie avut în vedere însă că la înființare orice societate va avea statutul de microîntreprindere, astfel că va fi taxată la una dintre cele reduse de 1% sau 3%.

O firma va plăti impozitul pe profit la cota de 16% în momentul în care cifra să de afaceri depășește 1 milion de euro. Trecerea de microîntreprindere la SRL se face ținând cont de cursul de schimb valutar de la încheierea anului financiar anterior.

Firmele trebuie să țină cont că trebuie să plătească și alte taxe, precum taxa pe valoare adăugată (TVA), precum și contribuțiile sociale. Pentru acestea pot avea în vedere softuri speciale care să le ajute să țină evidență acestora. Aceste impozite se aplică indiferent de formă de organizare aleasă.

Dacă ești la început de drum sau ai deja o afacere și trebuie să plătești impozit pe profit, definiția acestuia este taxarea veniturilor pe care le obții în decursul unui an. Calculul acestuia este destul de complex și are la baza mai multe elemente, astfel încât pentru a le ține evidență te poți folosi de softuri speciale, în unele cazuri create pentru industria în care îți desfășori activitatea.

Fiind cea mai importantă taxa impusă societăților românești și nu numai, trebuie să ai în vedere că o vei plăti la o cota de 1% sau 3% până ce veniturile vor depăși 1 milion de euro, urmând că apoi să se aplice cota standard de 16% în 2022. De asemenea, îți poți organiza activitatea că PFA, caz în care impozitul pe venit va fi de 10% în sistemul real sau pe normă de venit.

Sursă foto: Pixabay.com

Data articol: 1 august 2022

Vreau demo

Vreau demo gratuit

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Bifeaza doar daca esti student
This field is for validation purposes and should be left unchanged.