Idei de afaceri online: Cum iti asiguri vizibilitatea intr-un mediu competitiv precum internetul
Internetul este o sursa inepuizabila de informatii, dar si un canal prin care oamenii din intreaga lume au acces la diverse bunuri si servicii aflate la mii de kilometri departare de ei. De aceea, pentru multi dezvoltarea unor afaceri online a mers destul de bine, iar acum pot trai confortabil fara a mai depinde de un angajator.
Acest trend a prins si in Romania unde multe startup-uri organizate ca intreprinderi mici si mijlocii, asa-numitele IMM-uri, sunt in continua crestere ca numar pe piata. Cu acces la diverse instrumente destul de utile, precum cursuri de specializare, acceleratoare de afaceri, angel investors care sunt dispusi sa investeasca, dar mai ales, cu o viteza foarte buna la internet, lansarea unei afaceri online este o posibilitate cu sanse mari de reusite si aici, indiferent de idei. Din acest motiv, insa, si competitivitatea pe piata este destul de mare, astfel ca una dintre cele mai importante provocari este cresterea vizibilitatii si stabilirea unei pozitii fruntase printre firmele consacrate deja.
Ce idei de afaceri online pot prinde contur in ziua de azi si la ce ar trebui sa fii atent daca vrei sa te ocupi de antreprenoriat, dar mai ales cum sa ai succes pe piata competitiva? Iata cateva intrebari esentiale al caror raspuns se afla in randurile de mai jos.
Continut
Idei de afaceri online si cum alegi nisa sau domeniul in care sa activezi
Multe business-uri traditionale au inceput sa isi mute partial sau total activitatile pe internet, asadar, devine destul de simplu de presupus ca o afacere online este din start o optiune mai buna daca esti la inceput de drum. Din fericire, exista foarte multe idei din care te poti insipira, insa la fel de bine sau chiar mai bine este daca poti veni cu ceva nou cu care sa capeti vizibilitate pe internet mai rapid decat atunci cand mergi pe o ,,reteta’’ deja cunoscuta.
Exista foarte multe idei de afaceri online care se pot plia pe dorintele tale, insa alegerea si demararea uneia nu iti va garanta si succesul. De aceea, atunci cand alegi sa lansezi un business pe internet trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte, printre care cele mai importante sunt:
- industria/sectorul de activitate ales sa se plieze pe cunostintele sau experienta ta;
- crearea unui model de business bazat pe cercertarea competitiei, indicatori de performanta si asteptari reale;
- stabilirea unui buget nu doar pentru lansarea unei afaceri online, ci si pentru sustinerea acesteia pana incepe sa faca profit;
- crearea unui buget si pentru promovarea noii tale afaceri pe internet.
Pe langa acestea este esential sa dedici sau, mai bine zis, sa investesti timp in propria ta afacere, iar aici angajatii vor juca unul dintre cele mei importante roluri, acestia ajutandu-te sa gestionezi cat mai bine fluxul de operatiuni.
Tipuri de afaceri online care nu au nevoie investitii majore
O idee de afacere online este intotdeauna una in care iti permiti investitia, iar cele pe internet au marele avantaj de a putea fi initiate cu bugete nu foarte mari, mai ales ca din punct de vedere logistic acestea presupun costuri reduse in comparatie cu business-urile traditionale.
Multe tipuri de afaceri online pot fi incepute cu investii destul de mici, printre acestea prestarea de servicii in diferite domenii fiind relativ simplu de demarat. De asemenea, firmele de e-commerce, in special cele de dropshipping, prin care clientii doar plaseaza comanda la tine, aceasta urmand sa fie expediata direct din depozitul furnizorului.
Pentru a-ti fi mai usor, poti crea un top cu afaceri online in functie de criterii bine stabilite de tine din care sa o alegi pe cea care ti se potriveste.
Top 10 idei de afaceri online care iti pot aduce profit pe termen
O afacere trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, insa una dintre cele mai importante este sa aduca profit pe termen lung. Dar care sunt acele idei de business-uri online care pot face acest lucru?
Iata un top 10 al ideilor de afaceri online care pot aduce profit pe termen indelungat, dar care au si sanse mari sa devina vizibile clientilor pe care ii cauti:
- 1. Crearea de site-uri. Din topul afacerilor online nu poate lipsi un serviciu precum cel de dezvoltare de website-uri. De la bloguri, la platforme e-commerce, dar si site-uri pentru diverse firme, iata o idee de business pe internet pentru o dezvoltare de durata.
- 2. Vanzarea de bunuri online. O idee care nu putea lipsi din top 10 afaceri online este vanzarea de bunuri pe internet. Pentru a avea vizibilitate insa, printre solutiile recomdanate este nisarea pe produse handmade, unice sau cu caracteristici pe care cele ale altor vanzatori nu le au.
- 3. Prestarea de servicii pe Social Media. De la crearea de continut la publicitate platita pe Facebook, pe Google, precum si pe alte platforme, iata o idee usor de pus in practica daca nu ai experienta in alt domeniu. Bineinteles ca vei avea nevoie de un portofoliu sau rezultate pe propriile tale canale pentru a demonstra de ce esti capabil, insa la fel de bine poti angaja personal pentru astfel de activitati.
- 4. Solutiile de educatie online. Daca esti profesor sau ai cunostinte din domenii aflate la mare cautare, platformele de educatie pe internet sunt o idee buna de afacere online. Pe ea, poti angaja mai multi specialisti, astfel incat oferta sa fie una variata, dar si competitiva.
- 5. Serviciile de consultanta in afaceri. Daca ai lucrat in domeniu si stii ca poti fi de ajutor, sa oferi solutii de consultanta celor care vor sa isi deschida firme este o idee de afacere. De la planuri de business, la diferite solutii de redresare economica, iti poti nisa serviciile pe segmente neacoperite de piata.
- 6. Ofera servicii de contabilitate pe internet. Daca esti contabil sau contabila deja stii ca poti avea la indemana soft-uri cu ajutorul carora poti lucra la distanta pentru numarul de clienti pe care il poti gestiona. Daca dispui de capital, poti incepe cu cativa angajati, astfel incat sa acoperi cat mai multe arii ale acestui sector, precum cel de Resurse Umane si chiar audit.
- 7. Creaza software pentru intreprinderi. Sistemele de tip ERP (Enterprise Resource Planning) sunt printre cele mai cautate, iar daca esti inginer software, aceasta idee de afacere online este profitabila de la inceput. In aceeasi sfera intra si dezvoltarea de aplicatii pentru diverse companii sau magazine online.
- 8. Lanseaza o afacere online in domeniul sanatatii. Daca esti psiholog, psiho-terapeut, nutritionist sau poti oferi orice alt tip de servicii in sanatate care pot fi oferite de la distanta, o firma online poate o idee buna de inceput.
- 9. Lanseaza un magazin online in domeniul modei. Imbracamintea a fost si va fi mereu o necesitate, iar conceptul de fast-fashion care luase amploare pana acum cativa ani a inceput sa fie inlocuit de creatii speciale, multe persoane cautand calitatea si unicitatea in locul cantitatii. Asadar, daca ai talent, poti crea haine si incaltaminte pe care sa o vinzi pe propriul tau site.
- 10. Vanzarea de alimente bio sanatoase – o idee de afacere online locala cu potential. Majoritatea oamenilor cauta legume si fructe proaspete, precum si gustul mancarurilor de altadata in magazinele traditionale. Asadar, iata un business mutat pe internet si care poate fi dezvoltat local pentru inceput. Pe acelasi palier, poti opta pentru o firma de catering.
In afara acestora exista multe alte idei de afaceri online catre care te poti orienta in functie de specializarea si experienta ta. Cele de mai sus se preteaza atat pentru antreprenorii care au studii de specialitate, dar si pentru cei care isi doresc sa renunte la un job care nu le mai aduce satisfactii sau veniturile pe care si le doresc.
In afara de acest top cu afaceri online, il poti crea pe al tau care poate cuprinde mai putine idei din care sa o extragi pe cea care ti se potriveste cel mai bine. Odata ce te pregatesti de lansare, trebuie sa intelegi si ce presupune gestionarea sa, cresterea si vizibilitatea fata de competitie si abia la urma profitul pe care il poti avea de pe urma sa. In tot acest timp, digitalizarea poate fi un aliat bun pentru un business pe internet.
2. Idei de afaceri pe internet si gestionarea lor
Sa alegi o idee de afacere online si sa o pui in practica nu este foarte dificil, insa partea mai grea apare atunci cand trebuie sa te ocupi de ea. Gestionarea unui business online, desi mai simpla decat a unuia traditional, presupune acordarea de timp, o promovare mai agresiva, mai ales atunci cand doresti sa obtii vizibilitatea sa rapid, precum si implicare. Acestea sunt esentiale la inceput de drum, atunci cand se pun bazele activitatii si cand toata atentia trebuie indreptata catre crearea unei baze de clienti.
Pe langa aceste aspecte universale care se aplica oricarei afaceri online indiferent de ideile pe care le ai, exista si lucruri specifice pe care trebuie sa te concentrezi, in functie de specificul acesteia. De cele mai multe ori, un business, fie el si pe internet nu poate fi gestionat de o singura persoana. Astfel, este bine sa te gandesti de la inceput sa ai cativa angajati sau colaboratori cu care sa lucrezi.
Pe langa acestea, multe tipuri de afaceri online au nevoie de soft-uri specializate cu ajutorul carora sa tina evidenta stocurilor, dar si de contabilitate, astfel incat tot procesul de HR si chiar payroll sau salarizare sa fie automatizat, iar tot fluxul de lucru sa se desfasoare cat mai simplu si rapid.
Odata stabilite detaliile legate de logistica, echipamente si gestionarea a ceea ce se petrece in interiorul firmei, va trebui sa te concentrezi pe tot ce inseamna o prezenta vizibila in mediul online care este mult mai competitv decat cel traditional.
Idei de business online si pe ce trebuie sa te concentrezi pentru a le face vizibile pe piata
Exista o multine de idei pentru afaceri online dintre care o poti alege pe care ti se potriveste ca:
- experienta;
- mentalitate si stil de viata;
- pasiune;
- inovatie.
Multe dintre ele pot fi pornite ca startup-uri, insa felul in care este demarata nu este atat de important pe cat este cum o ridici astfel incat sa devina vizibila pe o piata pe care competitita este foarte mare: online-ul.
Pentru a o putea face vizibila, astfel incat sa iti aduca si profit pe termen lung, este recomandat:
- sa ai un plan de business realist si bine gandit de la inceput;
- sa ai inca de la inceput o strategie buna de promovare pe diverse canale, cele online fiind cele mai potrivite;
- sa departajezi inca de la inceput ce inseamna ce se intampla in interiorul firmei si ce se vede in afara acesteia, astfel incat sa nu te afecteze;
- sa apelezi la solutii automatizate, precum software-ul dedicat care sa te ajute sa te concentrezi pe cresterea afacerii si care sunt esentiale intr-un business pe internet.
In functie de specificul firmei tale, poti folosi software de tip ERP, astfel incat sa ai o solutie integrata in care sa gasesti tot ce ai nevoie in timp util. De asemenea, daca alegi ca idee de afacere online un magazin, un soft e-commerce cu integrare in platforme cunoscute, cum sunt Shopify sau WooCommerce, dar si marketplace-uri, te va ajuta sa preiei comenzile in timp real, precum si sa le organizezi astfel incat sa nu existe perturbari in activitate.
Daca te bazezi pe productie si/sau distributie, cu un program automatizat vei putea sa personalizezi gestiunea afacerii tale in asa fel incat sa castigi timp pe care il poti investi in promovarea si cresterea afacerii tale. Nu in ultimul rand, poti folosi solutii customizabile, astfel incat soft-ul folosit sa fie creat special pentru business-ul tau.
In concluzie, poti alege dintre sutele sau chiar miile de idei de afaceri online pe cea care ti se pare cea mai potrivita, insa competitia acerba de pe internet va insemna sa iti faci business-ul vizibil cat mai repede posibil pentru a face profit. Cu investitia corecta in buget si in programe de gestiune interna a fluxurilor, te vei putea concentra pe aspectul cheie al unei firme pe internet: promovarea pe toata canalele posibile astfel incat sa fie descoperita de cat mai multi potentiali clienti, asigurandu-ti astfel vizibilitatea de care ai nevoie pentru a te dezvolta.