/>
Vreau demo

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Bifeaza doar daca esti student
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Cere oferta

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.

"*" indicates required fields

"*" indicates required fields

Max. file size: 1 GB.
Max. file size: 1 GB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

"*" indicates required fields

Max. file size: 1 GB.
Max. file size: 1 GB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Cere oferta

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Prin completarea formularului, iti dai acordul sa fii contactat de un consultant NextUp.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ghidul antreprenorului informat: Ce declarații fiscale se depun în Ianuarie 

NextUp » Articole despre sisteme si software pentru antreprenori » Ghidul antreprenorului informat: Ce declarații fiscale se depun în Ianuarie 

Pentru a lua decizii corecte, orice om de business are nevoie de informații financiare utile, relevante și actuale. Din păcate, realitatea ne arată că foarte mulți antreprenori la început de drum se simt copleșiți de multitudinea de informații și declarații fiscale care trebuie depuse lună de lună. 

Chiar dacă nu antreprenorii sunt cei care îndeplinesc operațiunile de zi cu zi, cunoașterea situației firmei pentru a fi în conformitate și legalitate este esențială pentru succesul afacerii. Conform Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 1802/ 2014, antreprenorii au nevoie de informații financiare, care trebuie să fie în primul rând utile și corecte.

Informațiile financiare ale unei firme sunt extrem de importante deoarece îți arată în mod clar cât de performantă este firma, cum să organizezi eficient bugetul, cum să analizezi potențialul unor investiții, pentru a face din timp cele mai bune alegeri.   

Principalele obligații fiscale și contabile pentru firmele din România

Dacă ești un antreprenor la început de drum care vrea să cunoască principalele obligații financiar-contabile, conform Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) acestea sunt:

Potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, informațiile contabile și fiscale se păstrează, după caz, la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului, la sediul social ori la sediile secundare ale acestuia, inclusiv pe suport electronic, sau pot fi încredințate spre păstrare unei societăți autorizate de arhivare.

Așadar, dacă ești antreprenor și vrei să fii informat pentru noul an, iată calendarul obligațiilor fiscale pentru prima lună din 2024, mai exact care sunt acele declarații fiscale care se depun în ianuarie conform ANAF:

Formularul 010 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică.

Formularul 013 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente.

Formularul 015 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România.

Formularul 016 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

Formularul 020 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoanele fizice române și străine care dețin cod numeric personal.

Formularul 030 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal.

Formularul 040 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru instituțiile publice.

Formularul 070 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.

sau

Formularul 700 – Declarație pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale, precum și pentru radierea înregistrării fiscale. Contribuabilii înregistrați în scop de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligați să își modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar.

Formularul 089 – Declarație pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiției prevăzute la art.331 alin.(2) lit.e) pct.2 din Codul fiscal – Persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal stabilite în România, conform art. 266 alin.(2), care au obținut licență de furnizare a energiei electrice în perioada 1 – 31 decembrie și care au activitate principală revânzarea energiei electrice, iar consumul propriu din energia electrică cumpărată este neglijabil.

Formularul 100 – Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat.

Formularul 112 – Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

Formularul 208 – Declarația informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, aferente semestrului precedent (Notarii publici). 

Formularul 224 – Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii şi asimilate salariilor din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România.

Formularul 300 – Depunerea Decontului de taxă pe valoarea adăugată.

Formularul 301 – Depunerea Decontului special de taxă pe valoarea adăugată.

Formularul 307 – Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată.

Formularul 179 – Declaraţie privind compensaţia la carburanţi.

Formularul 311 – Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Formularul 390 VIES – Depunerea Declarației recapitulative privind livrările/ achizițiile/ prestările intracomunitare de bunuri.

Formularul 394 – Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente perioadei de raportare precedente.

Formularul 398 – Declaraţie specială de TVA (VAT Return One Stop Shop).

Formularul 395 – Declaraţie informativă privind trimiterile poştale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poştale pe teritoriul naţional.  

Declarația 406 – SAF-T – Declarația informativă privind fișierul standard de control fiscal.

Pentru a afla mai multe despre depunerea declarației 406 și raportarea SAF-T la ANAF exclusiv online, prin intermediul unui soft ERP cum este cel dezvoltat de NextUp, poți afla mai multe din acest articol: Raportarea SAF-T: TOT ce trebuie să știi despre trimiterea D406 la ANAF

Așadar, firmele care folosesc softul NextUp pot face raportarea SAF-T, fără bătăi de cap datorită procedurilor automatizate care ajută la colectarea rapidă și simplă a tuturor informațiilor care trebuie declarate. 

Cunoaşterea unor informaţii prin care se prezintă performanța financiară şi eficiența operațiunilor unei firme aduce avantaje competiţionale oricărui antreprenor. În domeniul financiar-contabil, aceste informaţii susţin şi aduc avantaje atât firmei, cât și diferitelor categorii de angajați implicați. 

Alte declarații fiscale care se depun în ianuarie de către contribuabili sunt:

Pe site-ul ANAF poți găsi informații despre contribuabilii vizați și baza legală pentru fiecare obligație fiscală în parte, precum și termenul pentru depunerea declarațiilor fiscale în ianuarie

Orice antreprenor trebuie să fie informat și să aibă cunoștințe despre evidența contabilă a firmei. Aceasta reflectă situația companiei, în raport cu rezultatele economico-financiare într-o anumită perioadă de timp. Rolul contabilității în management este acela de a asigura în mod constant menținerea unui grad înalt de rentabilitate a companiei. Depunerea declarațiilor fiscale la timp înseamnă respectarea normelor legislative și evitarea amenzilor.

Cu un soft ERP pentru contabilitate, orice antreprenor poate accesa informațiile financiare ori de câte ori are nevoie. Sistemul ERP oferă informații precise și de încredere în timp util, astfel încât resursele organizației să fie utilizate în mod optim, iar procesele de afaceri să fie organizate și gestionate corespunzător.

Data articol: 10 decembrie 2023

Vreau demo

Vreau demo gratuit

"*" indicates required fields

* campuri obligatorii
Bifeaza doar daca esti student
This field is for validation purposes and should be left unchanged.